Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μεγάλη προσοχή στη χρήση των gadget με λέιζερ προειδοποιούν οι εδικοί! - Πώς ένας 9χρονος τυφλώθηκε;

Τι θα πρέπει να προσέξετε;

18 Σεπτεμβρίου 2018 16:39
Μεγάλη προσοχή στη χρήση των gadget με λέιζερ προειδοποιούν οι εδικοί! - Πώς ένας 9χρονος τυφλώθηκε;

Την προσοχή των καταναλωτών στους δείκτες λέιζερ, οι οποίοι αν δεν πληρούν τις προδιαγραφές μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στην όραση ή προσωρινές στο δέρμα εφιστά η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές δεν πρέπει να στρέφουν την ακτίνα λέιζερ στα μάτια ή το πρόσωπο άλλων ή στον εαυτό τους, ούτε να κοιτούν απευθείας την ακτίνα ή την αντανάκλασή της.

Τα προϊόντα λέιζερ κυκλοφορούν στην αγορά ως δείκτες (LASER POINTERS) ή σε μορφή gadget (μπρελόκ με λέιζερ, μπρελόκ και φακοί με led και laser, αναπτήρες με laser, τα οποία διατίθενται σε χαμηλές τιμές σε καταστήματα ειδών gadget, σε λαϊκές αγορές, παζάρια, καταστήματα τουριστικών ειδών, περίπτερα, καταστήματα παιχνιδιών, ή και στο διαδίκτυο).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σώζεται το Mega; Εξέλιξη που ανατρέπει τα δεδομένα!

Όπως επισημαίνει η ΓΓΒ:

Τα laser pointers παρότι δεν είναι παιχνίδια, είναι πολύ ελκυστικά και έχουν χρησιμοποιηθεί από παιδιά ως παιχνίδια.

Καθίστανται ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν χρησιμοποιούνται κατά τρόπο που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινές βλάβες στο δέρμα ή και μόνιμες στην όραση.

Μπορεί να φαίνονται αβλαβή, δεδομένου ότι συνήθως ενεργοποιούνται με μικρές μπαταρίες λιθίου, αλλά η πραγματικότητα και η εμπειρία έχουν δείξει ότι είναι επικίνδυνα.

Όσοι δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εισαγωγή προϊόντων laser, θα πρέπει :

να παρέχουν στους καταναλωτές προϊόντα με «δείκτες λέιζερ» μόνον των κατηγοριών 1, 1Μ, 2 ή 2M, είτε ως ανεξάρτητα προϊόντα, είτε και ως εξαρτήματα άλλων προϊόντων laser gadgets,

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια επιτυχία για τον Γιώργο Παπαδάκη!

τα προϊόντα λέιζερ να πληρούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ EN 60825-1.

Οι καταναλωτές και ιδιαίτερα οι γονείς καλούνται:

να αποφεύγουν τα προϊόντα με δείκτες λέιζερ ή gadget με laser τα οποία δεν φέρουν επισήμανση ότι ανήκουν στις κατηγορίες 1, 1Μ, 2 ή 2M,

να αποφεύγουν τα προϊόντα με δείκτες λέιζερ ή gadget με laser όταν η επισήμανσή τους δηλώνει την κατηγορία 3Β, 3R ή κατηγορία ανώτερης αυτών, τα οποία απευθύνονται αυστηρά για άλλες χρήσεις,

να εκπαιδεύουν τα παιδιά να χειρίζονται τα προϊόντα λέιζερ σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και κυρίως, να μην κατευθύνουν την ακτίνα λέιζερ στο πρόσωπο άλλων ή στον εαυτό τους.

Να υπενθυμίσουμε πως πριν από λίγους μήνες ένα αγόρι εννιά ετών υπέστη σοβαρή ζημιά στο μάτι, παίζοντας με έναν δείκτη λέιζερ.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share