Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απίστευτο: Διαμάντια σε μετεωρίτη αποκαλύπτουν μυστικά χαμένου πλανήτη!

Από τις αρχές του ηλιακού μας συστήματος

18 Απριλίου 2018 12:44
Απίστευτο: Διαμάντια σε μετεωρίτη αποκαλύπτουν μυστικά χαμένου πλανήτη!

Μικροσκοπικά διαμάντια που βρέθηκαν σε μετεωρίτη αποκαλύπτουν την ιστορία ενός μυστηριώδη χαμένου πλανήτη που βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για τον μετεωρίτη Almahata Sitta, για τον οποίο οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προήλθε από έναν πλανήτη μεγαλύτερο του Ερμή που καταστράφηκε σε μια φοβερή κοσμική σύγκρουση, δημιουργώντας τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος όπως τους γνωρίζουμε σήμερα.

Η ιδιομορφία του μετεωρίτη προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον των ερευνητών από το 2008, όταν είχε πέσει στην έρημο Nubian του Σουδάν. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο μετεωρίτης έκρυβε στο εσωτερικό του τις αποδείξεις για τη θεωρία δημιουργίας των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, μεταξύ των οποίων και η Γη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στην Ρόδο: Κοίταξαν τη θάλασσα κοντά στην παραλία γuμνιστών και πάγωσαν!

Ό,τι είδε το μικροσκόπιο
Σύμφωνα με την Independent, ο καθηγητής Philippe Gillet, γεωφυσικός της Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης, εξήγησε ότι: «πριν τη δημιουργία των εννέα πλανητών, στο ηλιακό μας σύστημα υπήρχαν πολύ μεγαλύτεροι πλανήτες, λίγο μεγαλύτεροι από τον Ερμή. Αυτοί οι πρωτοπλανήτες συγκρούστηκαν μεταξύ τους φτιάχνοντας τους πλανήτες που γνωρίζουμε σήμερα».

Παρά τη διατυπωμένη θεωρία, οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα στοιχεία για να την αποδείξουν καθώς δεν είχαν βρεθεί υπολείμματα αυτών των πλανητών.

Τα μικροσκοπικά διαμάντια πάνω αριστερά
Εξετάζοντας τον μετεωρίτη Almahata Sitta, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είχαν στα χέρια τους τα υπολείμματα ενός εκ των πλανητών που «κατοικούσαν» στο ηλιακό σύστημα πριν τη δημιουργία του, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Το "στημένο" αγώνισμα, η ομάδα που χάνει την ασυλία και οι 3 υποψήφιοι προς αποχώρηση!

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά μικροσκόπια ώστε να εστιάσουν στις κρυσταλλικές δομές των μικροσκοπικών διαμαντιών που βρίσκονται μέσα στον μετεωρίτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα διαμάντια δημιουργήθηκαν σε συνθήκες υψηλής πίεσης, γεγονός που δείχνει ότι σχηματίστηκαν στο εσωτερικό ενός μεγάλου πλανήτη τα πρώτα 10 εκατομμύρια χρόνια ζωής του ηλιακού μας συστήματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share