Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Όχι: Μάθε πως θα το πεις!

Για όλους εσάς που δυσκολεύεστε!

24 Μαρτίου 2018 16:00
Όχι: Μάθε πως θα το πεις!

Πόσες φορές στην ζωή σας κάνατε πράγματα που δεν θέλατε, μόνο και μόνο επειδή δεν να αντέχετε να πείτε αυτήν την μικρή λεξούλα που μπορεί να σας βγάλει από πολύ δύσκολες καταστάσεις!

Αν κι εσύ δυσκολεύεσαι να λες "όχι" ή δεν έχεις τον τρόπο να το κάνεις, οι ειδικοί έχουν την λύση και μάλιστα προτείνουν tricks και tips που θα μπορούσαν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Σύμφωνα με τη Leslie Shore, συγγραφέα του βιβλίου "Listen to Succeed: How to Identify and Overcome Barriers to Effective Listening", η άρνηση πρέπει να ειπωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε αυτός που μας ρωτάει κάτι, να καταλαβαίνει εξ αρχής, ότι το "όχι" είναι οριστικό.

Η Shore, όπως σημειώνεται στο Fast Company, εξηγεί: "Το κλειδί είναι να εκφράσετε την απάντησή σας με ειλικρίνεια και σεβασμό, με τις λέξεις που ταιριάζουν στην κατάσταση". Ποιες είναι αυτές;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη ανάσα: Τι πρέπει να κάνεις από σήμερα για να πάρεις επίδομα που αγγίζει τα 1.000 ευρώ!

Πώς να πεις "όχι" σε έναν συνάδελφο (που σε φορτώνει extra δουλειά)
H Shore λέει πως στην απάντησή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο φόρτος εργασίας μας, η ποιότητά της και οι προτεραιότητες, ώστε αυτός που ρωτάει να μην μπορεί να το αμφισβητήσει.

Πιθανές απαντήσεις:
"Ευχαριστώ που με ρωτάς, αλλά έχω ήδη αρκετά να κάνω και δεν μπορώ να αναλάβω κάτι άλλο αυτήν τη στιγμή".
"Ευχαριστώ για την προσφορά, αλλά είμαι απασχολημένος, ίσως ο τάδε θα μπορούσε να σε βοηθήσει, καθώς έχει τα προσόντα που χρειάζεσαι".
Πώς να λες τα "ΟΧΙ" που πρέπει, αλλά δυσκολεύεσαι να πεις
Πώς να πεις "όχι" στον προϊστάμενο (με τις παράλογες απαιτήσεις)
Η ειδικός παραδέχεται πως το "όχι" σε έναν προϊστάμενο είναι λίγο πιο δύσκολο από το "όχι" σε έναν συνάδελφο, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση στην απάντηση καλό είναι να υπογραμμίζεται ο φόρτος εργασίας και γιατί όχι, να ζητείται βοήθεια.

Πιθανές απαντήσεις:
"Με κολακεύει που με θεωρείτε ικανό για αυτό, αλλά έχω αρκετή εργασία και δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, εκτός αν επιθυμείτε να αλλάξω τις προτεραιότητες της τρέχουσας εργασίας μου".
"Εκτιμώ που μου το ζητάτε, αλλά δεδομένου του φόρτου εργασίας μου, η ποιότητά της δεν θα είναι καλή, αν αναλάβω κάτι άλλο αυτήν τη στιγμή".
Εξάλλου, σύμφωνα με τον καθηγητή επικοινωνίας στο Ουισκόνσιν School of Business, David A. Wars, υπάρχει ακόμη ένας τρόπος, σύμφωνα με τον οποίο μπορούμε να εκφράσουμε το "όχι":

"Δεν υπάρχει χώρος στο πρόγραμμα μου μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, αλλά τα πράγματα είναι εύκολα για εμένα τον Μάρτιο. Αν εξακολουθείτε να χρειάζεστε κάποια βοήθεια από εμένα, θα είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετάσχω".


Πώς να λες "όχι" στην κοινωνική σου ζωή (όταν καταντά κουραστική)
H Shore λέει πως στην προσωπική μας ζωή, το "όχι" έχει να κάνει με τον σεβασμό και τα όρια, εξηγώντας πως η απάντηση: "Ευχαριστώ που με σκέφτηκες, αλλά έχω σχέδια", θα έπρεπε να είναι επαρκής. Ωστόσο, αναγνωρίζει πως υπάρχουν άνθρωποι που είναι λίγο περισσότερο πιεστικοί, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε δικαιολογίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Σπυροπούλου: Το παρασκήνιο αποχώρησης, τα λεφτά που πήρε, το μυστικό ραντεβού με Αντζουν, η κρίση πανικού! Απίστευτες εξελίξεις μόνο εδώ...

Πώς να λες τα "ΟΧΙ" που πρέπει, αλλά δυσκολεύεσαι να πεις
Και αν δεν τα καταφέρουμε;
Είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, να μην πιάσει τίποτα από όλα τα ανωτέρω "τρικ" ή να μην μας δοθεί η ευκαιρία να τα χρησιμοποιήσουμε. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Η Leslie Shore προτείνει να κερδίσουμε λίγο χρόνο, για να επανέλθουμε με κάτι από τα παραπάνω.

Πιθανές απαντήσεις:
"Λυπάμαι, αλλά θα πρέπει να ελέγξω κάποια πράγματα πριν δώσω μία απάντηση".
"Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το κάνω. Μπορώ να σας απαντήσω αργότερα;”"
Για το τέλος, σημειώνει ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι "είναι μέσα στα δικαιώματά μας, να λέμε 'όχι', ακόμα και χωρίς λόγο. Ένα απλό 'λυπάμαι αλλά δεν μπορώ', μπορώ να είναι προτιμότερο, ειδικά σε περιπτώσεις, όπου αυτό που μας ζητούν να κάνουμε έχει προθεσμία".

Φτάνει να μην αρχίσουμε να αρνούμαστε αυτό για το οποίο πληρωνόμαστε. Ο οδηγός αυτός αναφέρεται, προφανώς, σε εκείνες τις περιπτώσεις που το ζητούμενο είναι κάτι επιπλέον του συμφωνηθέντος.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share