Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Σας ενδιαφέρει: Δείτε τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την κακοποίηση ζώων

20 Ιανουαρίου 2018 19:03
Σας ενδιαφέρει: Δείτε τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την κακοποίηση ζώων

Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα προβλέπει μεγάλα πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, αλλά και ειδικό τέλος για την αγορά κατοικιδίου ζώου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα.

Τρεις θα είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου νόμου, όπως τους περιγράφει ο ίδιος:

Ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Anne»: Αυτό είναι το φινάλε της σειράς! Σε ποια χέρια καταλήγει η Μελέκ; Η αποκάλυψη της τελευταίας σκηνής...

Η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες.

Η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.

Ο ίδιος είναι κάθετος και ως προς το ζήτημα της ευθανασίας: «Η ευθανασία γίνεται μόνο εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος και δεν πρόκειται να επιφέρουμε καμία αλλαγή σε αυτό το πλαίσιο» τονίζει ο κ. Τσιρώνης.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα πρόστιμα, το ύψος των οποίων βάσει του υφιστάμενου νόμου φτάνει έως τα 30.000 ευρώ. Τα υψηλότερα αφορούν στο βασανισμό και την κακοποίηση ζώων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άβαφη και ταλαιπωρημένη η Σοφία Παυλίδου μπροστά στην κάμερα! Τα αισθήματά της μετά την απομάκρυνση του Παπαγιάννη!

Το νέο σύστημα θα προβλέπει ποινές και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές. Πάντως έως το 2015, σύμφωνα με τις απαντήσεις των δήμων, λειτουργούσαν μόλις 48 δημοτικά, διαδημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεράστια ανάσα: Ποιοι θα πάρετε επίδομα έως και 700 ευρώ;

Σήμερα οι δήμοι επιχορηγούνται βάσει τιμολογίων με ποσό ύψους 600.000 ευρώ το χρόνο προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των δομών φιλοξενίας και περίθαλψης που συντηρούν. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις-όπως προκύπτει από τους ελέγχους- ο αριθμός των ζώων που δηλώνονται στη βάση δεδομένων είναι πολύ μικρός ακόμα και για δήμους που έχουν επιχορηγηθεί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν δηλώσει ότι στα όριά τους έχει εντοπιστεί ένα αδέσποτο ή …κανένα.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share