Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Thanksgiving Day: Το αμερικάνικο έθιμο που... κατέκτησε τον κόσμο!

23 Νοεμβρίου 2017 15:14
Thanksgiving Day: Το αμερικάνικο έθιμο που... κατέκτησε τον κόσμο!

Πριν μερικά χρόνια βλέπαμε την Ημέρα των Ευχαριστιών μόνο μέσα από τις αμερικάνικες ταινίες και σειρές. Πλέον τη γιορτάζουμε κιόλας, γι’ αυτό και αξίζει να ξέρουμε τα βασικά γι’ αυτό το μοναδικό έθιμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εορταστικό ωράριο Χριστουγέννων: Η μεγάλη αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος!

Τι γιορτάζουμε αυτή τη μέρα
Η Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving Day) είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή της Βορείου Αμερικής και συγκεκριμένα των ΗΠΑ και του Καναδά, η οποία ανοίγει την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στον Καναδά, η Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάζεται τη 2η Δευτέρα του Οκτωβρίου, ενώ στις ΗΠΑ την 4η Πέμπτη του Νοεμβρίου -αυτή είναι και η πιο γνωστή ημερομηνία για Thanksgiving σε όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησε ως γιορτή κατά την οποία απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά της ετήσιας σοδειάς και σήμερα πλέον, πέρα από μια ευκαιρία για να μαζευτεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι, είναι και μια γιορτή κατά την οποία ο καθένας ευχαριστεί για ό,τι αποκόμισε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, το δείπνο ξεκινάει παραδοσιακά με τον καθένα να λέει ένα λόγο για τον οποίο είναι ευγνώμων και ακολουθεί μια προσευχή, κατά τη διάρκεια της οποίας συνήθως όσοι κάθονται στο τραπέζι κρατιούνται χέρι-χέρι.

Tip: Ήξερες ότι έχει καθιερωθεί να δίνει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάθε χρόνο “άφεση” σε μία τυχερή γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών μέσω ειδικής τελετής, που μεταδίδεται live;

Με τη γαλοπούλα στο επίκεντρο
Μια γιορτή που ξεκίνησε για να ευχαριστούν το Θεό για την καλή σοδειά του χρόνου δεν θα μπορούσε παρά να κορυφώνεται με ένα πλούσιο δείπνο. Πέρα από τις όποιες εκδηλώσεις κάνει, λοιπόν, κάθε περιοχή την ημέρα αυτή (στις ΗΠΑ περιλαμβάνει από parades μέχρι αθλητικούς αγώνες), το παν είναι το γιορτινό τραπέζι που ετοιμάζεται σε κάθε σπίτι αλλά και στα εστιατόρια.

Στο κέντρο μπαίνει απαραίτητα η γαλοπούλα -δεν είναι τυχαίο ότι στις ΗΠΑ συχνά η Ημέρα των Ευχαριστιών ονομάζεται και Turkey Day (Ημέρα της Γαλοπούλας), ακολουθεί η γέμιση, με την πιο παραδοσιακή να γίνεται με βάση το ψωμί και μυρωδικά και οι σάλτσες που συνοδεύουν τη γαλοπούλα, με την cranberry sauce και το gravy να μη λείπουν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι.

Στα συνοδευτικά πρωταγωνιστούν ο πουρές πατάτας, οι γλυκοπατάτες, τα πράσινα φασολάκια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η κολοκύθα, η οποία είτε γίνεται ψητή, είτε σούπα είτε γέμιση για πίτα -το άλλο μεγάλο γευστικό κεφάλαιο της μέρας! “Thanksgiving” χωρίς πίτες ή μάλλον τάρτες δεν γίνεται. Οι 3 δημοφιλέστερες, που ολοκληρώνουν με τον πιο γλυκό τρόπο το γιορτινό τραπέζι, είναι τάρτα με γέμιση κολοκύθας, μηλόπιτα και pecan pie.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέθανε γνωστός Έλληνας τραγουδιστής και νικητής talent show της ελληνικής τηλεόρασης!

Με τόσα πολλά δεν είναι να απορείς που οι μαγείρισσες ξεκινούν τις προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι τουλάχιστον δυο μέρες πριν! Πάντως ακόμα και αν δεν προλαβαίνεις να τα ετοιμάσεις όλα αυτά για την Ημέρα των Ευχαριστιών, μπορείς να τα κάνεις και για τα Χριστούγεννα. Γιατί όχι;

Tips για στιλάτο Thanksgiving τραπέζι
Αποφάσισες να ετοιμάσεις Thanksgiving τραπέζι στο σπίτι; Πέρα από το βασικό μενού πρέπει να δώσεις λίγη προσοχή και στη διακόσμηση, για να είναι ολοκληρωμένη η εμπειρία. Ως γνωστόν, άλλωστε, πρώτα τρώμε με τα μάτια!

* Το λευκό τραπεζομάντιλο είναι η πιο διαχρονική και καλή πρόταση για κάθε γιορτινό τραπέζι.

* Το Thanksgiving αγαπάει τα φθινοπωρινά χρώματα. Καφέ, μπεζ, κίτρινο και πορτοκαλί είναι οι καλύτερες επιλογές ως συμπληρωματικά στοιχεία: π.χ. σουπλά, πετσέτες, κηροπήγια και κεριά.

* Δώσε χρώμα και ζωντάνια διακοσμώντας το τραπέζι αλλά και το υπόλοιπο δωμάτιο με διακοσμητικά που ταιριάζουν στη μέρα, όπως μικρές κολοκύθες, φθινοπωρινά φύλλα, κάστανα και βελανίδια.

*Δέσε με μια απλή καφέ κορδέλα το μαχαίρι και το πιρούνι μαζί και ακούμπησέ τα στο πιάτο.

* Χρησιμοποίησε τα καλά σου σερβίτσια και ποτήρια -είναι άλλωστε ένα γιορτινό τραπέζι με τα όλα του.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share