Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι κάνει «χαρούμενο» τον εγκέφαλό μας; - Τι αναφέρει νέα έρευνα

16 Οκτωβρίου 2017 10:00
Τι κάνει «χαρούμενο» τον εγκέφαλό μας; - Τι αναφέρει νέα έρευνα

Νέα βρετανική επιστημονική έρευνα μας δίνει σημαντικά στοιχεία για τα συναισθήματα ικανοποίησης που βιώνουν οι άνθρωποι με τις τοποθεσίες, αλλά και με τα αντικείμενα, που έχουν συνδεθεί με αναμνήσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι νιώθουν πιο έντονα συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς με τις τοποθεσίες από ό,τι με τα πράγματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Μαμά, μαμά, μαμααααά..." - Σοκάρει ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας από την τραγωδία στο Μαρκόπουλο! Τα ουρλιαχτά της 17χρονης

Ένα μέρος που ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις, είναι πιο σημαντικό από ένα αντικείμενο που επίσης σχετίζεται με κάτι ευχάριστο, π.χ. μια φωτογραφία ή τη βέρα του γάμου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ μελέτησαν με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) τους εγκεφάλους 20 ανθρώπων, καθώς αυτοί έβλεπαν 20 διαφορετικές εικόνες τοπίων, σπιτιών, αντικειμένων κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι τα μέρη και τα τοπία προκαλούσαν μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα από ό,τι τα πράγματα, ιδίως «πυροδοτώντας» την αμυγδαλή, την περιοχή-κλειδί του εγκεφάλου για τις συναισθηματικές αντιδράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκλειστικό: Μυστήριο με την τραγωδία στο Μαρκόπουλο: Τι περίεργο είδαμε σήμερα στις 06:00 τα ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας;

Αυτό δικαιώνει τον διάσημο άγγλο ποιητή Ουίσταν Χιου Ώντεν, ο οποίος είχε εφεύρει τον όρο «τοποφιλία» για να περιγράψει ακριβώς την ιδιαίτερη συναισθηματική έλξη που μπορεί να δημιουργήσει ένα μέρος σε έναν άνθρωπο.

Όπως δείχνει και η νέα έρευνα, που συνδυάσθηκε με συνεντεύξεις σε βάθος και με μια διαδικτυακή έρευνα μεταξύ 2.000 ανθρώπων, διάφορα μέρη γεννούν στους ανθρώπους ένα αίσθημα συναισθηματικής ασφάλειας, ηρεμίας, στοχασμού και ολοκλήρωσης – κάτι που ακόμη και τα πιο αγαπημένα αντικείμενα δύσκολα μπορούν να προκαλέσουν.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share