Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Με σύμμαχο το διαδίκτυο γίνεται το εμπόριο της ντροπής! - Φοιτητικές εργασίες από 40 ευρώ, πτυχιακές και διπλωματικές από 1.200 έως 1.600 ευρώ!

Ειδικά κυκλώματα θησαυρίζουν πουλώντας έτοιμες φοιτητικές εργασίες

18 Σεπτεμβρίου 2017 12:07
Με σύμμαχο το διαδίκτυο γίνεται το εμπόριο της ντροπής! -  Φοιτητικές εργασίες από 40 ευρώ, πτυχιακές και διπλωματικές από 1.200 έως 1.600 ευρώ!

«Αγγελίες για πώληση εργασιών είναι κολλημένες ακόμα και έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας», αποκαλύπτει ο καθηγητής που εντόπισε τους φοιτητές να έχουν πάρει τις εργασίες στη μαύρη αγορά των πανεπιστημίων, ομολογώντας ότι αυτό γίνεται εδώ και χρόνια.

Γύρω από τα πανεπιστήμια έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο χρηματιστήριο, στο οποίο επιτήδειοι και ειδικά κυκλώματα θησαυρίζουν πουλώντας έτοιμες φοιτητικές εργασίες από 40 ευρώ, πτυχιακές και διπλωματικές από 1.200 έως 1.600 ευρώ, μέχρι μεταπτυχιακές, σε ακόμα πιο ακριβή τιμή, ανάλογα με τις επιθυμίες του πελάτη.

Οι 106 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, οι οποίοι συνελήφθησαν από τον καθηγητή τους να έχουν καταθέσει πανομοιότυπες εργασίες, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στα πανεπιστήμια και έγιναν η αφορμή να ξεκινήσουν επιτέλους έρευνες για ένα ζήτημα που ήταν κοινό μυστικό σε όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά οι πάντες παρίσταναν ότι δεν το έβλεπαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος στον ελληνικό κινηματογράφο! Πέθανε Έλληνας ηθοποιός...

«Έχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα. Ακόμα και στους χώρους του πανεπιστημίου μπορεί να βρει όποιος θέλει αγγελίες σε χαρτάκια με τα κινητά τηλέφωνα κολλημένα στους τοίχους», ομολογεί ο πρόεδρος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιώργος Ανδρουλάκης, ο οποίος εντόπισε τη μαζική αντιγραφή

Οι φοιτητές γιατί τους βόλευε, οι γονείς γιατί τα παιδιά τους ξεμπέρδευαν με το πρώτο πτυχίο, οι καθηγητές γιατί φοβόντουσαν την οργή των συμφερόντων που θα έθιγαν, κι έτσι η παρανομία όλο και μεγάλωνε, ώσπου βρέθηκε ένας θαρραλέος καθηγητής να σπάσει το απόστημα.

Η γενική συνέλευση του εν λόγω τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους φοιτητές, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, ενώ διερευνώνται από τη σχολή οι ενδείξεις ομαδικής προμήθειας εργασίας από κοινό συντάκτη με ενδεχόμενο οικονομικό αντάλλαγμα. Η ΟΝΝΕΔ διέγραψε τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είχαν αναμιχθεί στην υπόθεση, καθώς, όπως αποκαλύπτεται, στα κυκλώματα αυτά έχουν ενεργή συμμετοχή και στελέχη πολιτικών νεολαιών.

«Εστησαν φάμπρικα μέσα στο πανεπιστήμιο»

Ο πρόεδρος της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων Γιώργος Ανδρουλάκης, που εντόπισε και αποκάλυψε τη μαζική αντιγραφή εργασίας, μιλάει στο «ΘΕΜΑ» και οι αποκαλύψεις του είναι συγκλονιστικές. Πολλοί το υποψιαζόντουσαν, αλλά τώρα οι κερδοσκοπικοί δίαυλοι που θησαυρίζουν από τους φοιτητές αποκαλύπτονται και μπορούν να εντοπιστούν από τη Δικαιοσύνη.

Ο καθηγητής κάνει λόγο για κύκλωμα που πουλάει έτοιμες εργασίες σε φοιτητές, τονίζοντας ότι αδίκως πέσαμε όλοι από τα σύννεφα.

«Εχει στηθεί ολόκληρη φάμπρικα. Ακόμα και στους χώρους του πανεπιστημίου μπορεί να βρει όποιος θέλει αγγελίες σε χαρτάκια με τα κινητά τηλέφωνα κολλημένα στους τοίχους. Συμβαίνει παντού, στις περισσότερες σχολές. Πληρώνεις και παίρνεις», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλάκης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παντρεύεται και η Μαντώ Γαστεράτου! Το μαγευτικό μονόπετρο στην πρεμιέρα της Σκορδά που μας άφησε άφωνους! (video)

«Η αντιγραφή έγινε στο μάθημά μου. Το μάθημα έχει ένα κομμάτι εξετάσεων και ένα με ασκήσεις που είναι υποχρεωτικές για όλους. Υπάρχουν τέσσερα σετ ασκήσεων στο εξάμηνο, δηλαδή ο καθένας δίνει τέσσερα διαφορετικά αρχεία. Οι 106 φοιτητές πιάστηκαν να έχουν δώσει από ένα έως τέσσερα ίδια αρχεία. Οι έρευνες οδηγούν σε ένα πρόσωπο μέσα στη σχολή που το έχει κάνει με αμοιβή. Υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο δεν δημοσιοποιούνται ακόμα επειδή είναι σε εξέλιξη η έρευνα.

Υπάρχουν επίσης έγγραφες απολογίες παιδιών που λένε ότι πλήρωσαν. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται έντονα στα πανεπιστήμια, όχι βέβαια τόσο στις απλές εργασίες όσο στις πτυχιακές όπου υπάρχει εμπόριο τρομερό», προσθέτει ο καθηγητής στο «ΘΕΜΑ», ενώ δίνει τη δική του απάντηση στους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων που έσπευσαν να αντιδράσουν για την ποινή που επιβλήθηκε στους φοιτητές.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τώρα έχουν μαζευτεί τα στοιχεία και θα υπάρξει ένας δεύτερος κύκλος έρευνας με νέα πρόσωπα. Όσον αφορά στις φοιτητικές παρατάξεις, δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη εμπλοκή, αλλά θα σας δώσω ένα στοιχείο που ο καθένας μπορεί να μεταφράσει όπως θέλει. Τα δύο από τα τέσσερα σετ ασκήσεων παραδόθηκαν την περίοδο των φοιτητικών εκλογών».

Στους διαδρόμους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων είναι κοινό μυστικό ότι οι φοιτητές πληρώνουν ποσά, που φτάνουν έως και 1.600 ευρώ, σε γραφεία που αναλαμβάνουν τη συγγραφή φοιτητικών, πτυχιακών και μεταπτυχιακών εργασιών. Τόσο στα ΑΕΙ όσο και στα ΤΕΙ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, με τη βοήθεια του Διαδικτύου όλο και περισσότερες εταιρείες κάνουν την εμφάνισή τους, αφού έχουν αντιληφθεί ότι η εκπόνηση εργασιών για όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες αποδίδει γρήγορο και μεγάλο κέρδος.

Και χάρη στο Ιντερνετ δεν χρειάζεται καν να εκτυπωθεί μια εργασία, αλλά απλώς να αποσταλεί ηλεκτρονικά στον φοιτητή. Μια απλή αναζήτηση, λοιπόν, με τις λέξεις-κλειδιά «φοιτητικές εργασίες» αποκαλύπτει ότι έχουν αναπτυχθεί πάμπολλες εταιρείες που υπόσχονται «υποστήριξη» στον φοιτητή για την εκπόνηση των εργασιών του, ακόμα και τις πτυχιακές και διπλωματικές. Ουδείς φυσικά αναφέρει στην ιστοσελίδα ή την αγγελία ότι αναλαμβάνει πλήρως την εκπόνηση της εργασίας για λογαριασμό του φοιτητή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστρολογικές προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη! Αυτά τα ζώδια θα περάσουν μια αξέχαστη ερωτική εβδομάδα...

Ο ανταγωνισμός των εταιρειών στην προσπάθειά τους να ψαρέψουν φοιτητές είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, μία από αυτές σπεύδει να πληροφορήσει τους φοιτητές ότι η εργασία που θα εκπονήσει για λογαριασμό τους θα είναι μοναδική και όχι προϊόν αντιγραφής. «Θα είναι γραμμένη και τεκμηριωμένη από την αρχή για τη δικιά σας μοναδική περίπτωση», αναφέρει. Άλλη αγγελία διαφημίζει τις χαμηλές τιμές, αλλά και την ποιότητα των εργασιών: «Εργασία εξαμήνου, ελληνόφωνη ή αγγλόφωνη, από 90 ευρώ. Γνησιότητα εργασίας από εξειδικευμένο πρόγραμμα».

Οι τιμές... της αγοράς ποικίλλουν ανάλογα με το θέμα, το μέγεθος και τη μορφή της εργασίας, τις βιβλιογραφικές επισκοπήσεις καθώς και τις στατιστικές αναλύσεις. Οι τιμές ξεκινούν από 40-90 ευρώ περίπου για τις φοιτητικές εργασίες, ενώ στις πτυχιακές, διπλωματικές, μεταπτυχιακές ανεβαίνουν και αγγίζουν τα 1.200-1.600 ευρώ. Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τα της πανεπιστημιακής κοινότητας, πριν από λίγα χρόνια το κόστος για τη συγκεκριμένη υπηρεσία ήταν αρκετά υψηλότερο, ωστόσο η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών και των αμοιβών των «ειδικών συνεργατών». Ουσιαστικά η δουλειά έχει πέσει και οι φοιτητές αναγκάζονται να γράφουν πολλές φορές μόνοι τους τις εργασίες τους. Αντίθετα, η προσφορά εργασίας από άνεργους εκπαιδευτικούς συνεχώς αυξάνεται. Αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, διατροφολόγοι, νοσηλευτές και πολλοί άλλοι προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις έναντι αμοιβής για την εκπόνηση εργασιών φοιτητών αλλά και διατριβών.

Για ένα σκανδαλώδες γεγονός κάνει λόγο ο κ. Στάθης Ευσταθόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού: «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε τέτοια περιστατικά αλλά να συμβάλλουμε όλοι για να μην ξεκινήσουν. Όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στο πανεπιστήμιο. Είναι υποβάθμιση του ίδιου του πτυχίου. Εμείς καυχόμαστε για του υψηλού επιπέδου αποφοίτους, επιστήμονες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη τώρα λόγω και της οικονομικής κρίσης. Είμαι κάθετος και λέω ότι πρέπει να το εξαλείψουμε. Καμία ανοχή σε αυτό. Οι συνάδελφοι στην Πάτρα το αντιμετώπισαν ακαριαία και επέβαλαν μια ποινή. Θα το σταματήσουμε και με ακόμα πιο αυστηρές ποινές. Αναφορικά με το γεγονός ότι εταιρείες δίνουν έτοιμες εργασίες επ’ αμοιβή, εκεί το θέμα εναπόκειται και στον διδάσκοντα που είναι υποχρεωμένος να την αξιολογήσει και να δει αν ανήκει στον φοιτητή. Όπως με την αντιγραφή.

Είναι μεγάλος και ο αριθμός των φοιτητών στην αίθουσα, αλλά είναι ευθύνη του διδάσκοντα. Θα συνέβαλλε αν είχαμε λιγότερους φοιτητές στα τμήματα και κάναμε εργασίες σε μικρότερες ομάδες».

Πηγή: protothema.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share