Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Αυτές είναι οι ιδανικές διαδρομές για ποδήλατα τώρα που καλοκαιριάζει (Photo)

26 Μαΐου 2017 19:20
Αυτές είναι οι ιδανικές διαδρομές για ποδήλατα τώρα που καλοκαιριάζει (Photo)

Και εγένετο καλοκαίρι. Έτσι ξαφνικά... χωρίς να προλάβουμε να πάρουμε “χαμπάρι” πότε καθόμασταν στο τραπέζι της Ανάστασης και σκεφτόμασταν τις καλοκαιρινές μέρες σαν κάτι μακρινό και ονειρικό.

Ήλιος, θερμοκρασίες κατά τι πιο χαμηλά από τους 30oC και μια ακατανίκητη έλξη να βγούμε εκεί έξω.

Αυτή την εποχή η Αθήνα μυρίζει λεμονανθούς, ανθισμένες νεραντζιές και νυχτολούλουδα.

Ναι, ναι αυτή η μεγαλούπολη που τόσο μας ταλαιπωρεί και την παιδεύουμε, δεν έχει χάσει ακόμη την μαγεία που την έκανε τόσο ξεχωριστή αιώνες τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγικοί γονείς: Διάσημοι που έχουν "χάσει" το παιδί τους! (Photos)

Αρκεί να βγούμε εκεί έξω και να την ξαναγνωρίσουμε. Διαδρομές εντός, εκτός και επί τα περίχωρα της πρωτεύουσας που θα μας δώσουν μια πρώτη γεύση από καλοκαίρι, διασκέδαση και φυσική άσκηση.

Μπορεί η Αθήνα να μην φημίζεται για τις υποδομές της σε ποδηλατόδρομους και μεγάλα πάρκα, ωστόσο υπάρχουν στο λεκανοπέδιο διαδρομές - διαμάντια που θα λατρέψει και ο πιο απαιτητικός.

Ο λόφος της Ακρόπολης έχει για καλή μας τύχη περικυκλώθηκε από πλακόστρωτα δρομάκια. Πάρτε το στόρι από την αρχή, από την άκρη της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και κατεβείτε σαν σίφουνας στο Θησείο (είναι και κατηφόρα), μπείτε στα στενά της Πλάκας με τα μαγευτικά μικροσκοπικά σπιτάκια που γλίτωσαν την μανία του μπετό. Περάστε τους αέρηδες και τα Αναφιώτικα και επιστρέψτε και πάλι στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Δικαιούστε παγωτό μηχανής έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

-Ένα ποδήλατο πόλης είναι ό, τι πρέπει. Η διαδρομή δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και ακόμη και το αγαπημένο σας “σπαστό” που μετατρέπεται σε βαλιτσάκι του “Σπορ Μπίλι” θα εξυπηρετήσει στο ακέραιο τον σκοπό.

-Να έχετε πάντα μαζί σας μια αλυσίδα. Πώς θα απολαύσετε το παγωτό σας στο τέλος με την ησυχία σας, αν δεν δέσετε το ποδήλατο κάπου;

Ο.Α.Κ.Α. η συντομογραφία της ασφάλειας

Ωραία η διαδρομή μέσα στην πόλη, όμως είναι κι εκείνες οι μέρες που θέλει κανείς να περάσει ένα ήρεμο απόγευμα. Να ανέβει στο ποδήλατο και να ταξιδέψει χωρίς να αγχώνεται μην πέσει σε κάποιον πεζό ή πως θα βγει στο δρόμο. Γι' αυτό υπάρχει το ΟΑΚΑ, όπου μπορεί να έρθει μαζί σου και ένας πιο μικρός εξερευνητής ποδηλάτης, χωρίς να υπάρχει η ανησυχία για εκείνον. Ευτυχώς οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, τιμούν το όνομά τους και είναι ολυμπιακών διαστάσεων. Τα περάσματα από τις επιβλητικές αψίδες του Καλατράβα και το τείχος των Εθνών (με λίγη τύχη, δηλαδή αέρα, θα βολτάρετε μετά μουσικής) θα σπάσουν τη μονοτονία.

-Στο ΟΑΚΑ μπορείτε να ανεβάσετε λίγο στροφές, να δώσετε χαρακτήρα εκγύμνασης στη βόλτα σας. Με ένα ελαφρύ ποδήλατο, με λεπτό προφίλ στα λάστιχα – και χωρίς ανησυχία πως θα το πάρετε στα χέρια στην πρώτη λακκούβα (δεν έχει εκεί) – θα πραγματοποιήσετε την πιο ευχάριστη καρδιαγγειακή άσκηση.

-Αφού λοιπόν θα πάρεις μέρος σε... ολυμπιακούς φρόντισε να στερεώσεις στο σίδερο του ποδηλάτου σου ένα παγούρι με νερό. Α, μην ξεχαστείς. Σύνδεσε στο τιμόνι σου ένα ταχύμετρο για να βλέπει ταχύτητα και διανυόμενη απόσταση.

Στα... χωράφια του Συγγρού

Στα 950 στρέμματα του άλσους Συγγρού θα ανακαλύψετε αμέτρητες κυκλικές διαδρομές και μονοπάτια μέσα στο πράσινο και “σκανδαλιστικά” κοντά στην πόλη. Οργανώστε μια χαλαρή ποδηλατάδα στα όμορφα μονοπάτια, πριν απλώσετε το καρό τραπεζομάντηλο για βουκολικό πικ – νικ ή αναζητήστε τις διαδρομές εκείνες όπου μπορείτε να “ανεβάσετε ρυθμούς” για μια fitness εμπειρία.

Αν δεν έχετε καλάθι του πικ νικ, τότε μήπως να ενσωματώσετε ένα καλάθι στο ποδήλατο; Δεν θα σας φανεί χρήσιμο μόνο στο κτήμα Συγγρού, αλλά και κάθε φορά που πετάγεστε για ένα – δυο πραγματάκια στο σούπερ μάρκετ.

Εδώ μπαίνουμε στα όρια των extreme sports. Κι αν με τη χρήση του όρου οι ειδικοί γελούν, ένας άπειρος ποδηλάτης δεν θα γελάσει καθόλου αν δεν γνωρίζει τις τεχνικές της κατάβασης. Ωστόσο για τους πιο πεπειραμένους, το βουνό της Αθήνας έχει μια σειρά από ενδιαφέρουσες διαδρομές ώστε να πραγματοποιήσουν το λεγόμενο Downhill.

Διαβάσαμε πως πιο διαδεδομένη είναι η διαδρομή έκτασης κάτι παραπάνω από 1χλμ, ξεκινώντας από τις κεραίες του ΟΤΕ και καταλήγοντας στην Καισαριανή και την περιοχή Καλοπούλα.

-Αντιλαμβάνεστε πως σε μια τέτοια ποδηλατάδα απαιτείται και το σωστό ποδήλατο. Ένα mountain bike με κατάλληλα λάστιχα για εκτός δρόμους αποδράσεις.

-Όσο πιο απομακρυσμένο το σημείο εκκίνησης, τόσο πιο επιβεβλημένη μια σχάρα μεταφοράς του ποδηλάτου. Μην την “τσιγκουνευτείτε”... καλοκαίρι έρχεται και ίσως μπορέσετε να πάρετε το ποδήλατό σας και στις διακοπές.

Πάρνηθα

Αν πάλι σας ιντριγκάρει η ιδέα της ορεινής διαδρομής, αλλά προτιμάτε κάτι πιο βατό, τότε φύγαμε για Πάρνηθα. Απευθυνθείτε στο δασικό φυλάκιο ή το καταφύγιο Φλαμπούρι για τις διαδρομές που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε και ξεκινήστε τη διαδρομή σας στο μαγευτικό βουνό της Πάρνηθας.

-Για εκείνους που επιθυμούν να πάνε το θέμα ποδήλατο ένα βήμα πιο πέρα, υπάρχουν και τα full suspension δίτροχα για μοναδική εμπειρία οδήγησης.

-Καλό είναι, ειδικά σε τέτοιες διαδρομές εκτός δρόμου να έχεις μαζί σου GPS. Μια βάση για το έξυπνο κινητό σου αρκεί για να είσαι σίγουρος για το δρόμο που θα ακολουθήσεις.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share