Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αφήστε τα Εξάρχεια έτσι όπως είναι! Το AthensMagazine.gr δίνει την δική του απάντηση στον Τόσκα με το πιο δυνατό αφιέρωμα στην πιο cool γειτονιά της Ευρώπης

29 Μαρτίου 2017 14:54
Αφήστε τα Εξάρχεια έτσι όπως είναι! Το AthensMagazine.gr δίνει την δική του απάντηση στον Τόσκα με το πιο δυνατό αφιέρωμα στην πιο cool γειτονιά της Ευρώπης

Η ιστοσελίδα ταξιδιών Travel Supermakert σε συνεργασία με τους μπλόγκερ Ανταμ Γκόφμαν και ΕμιλοΤάι, έψαξαν και βρήκαν τις πιο εναλλακτικές και cool περιοχές της Ευρώπης. Η λίστα φτιάχτηκε βασισμένη σε τρεις κατηγορίες: πολιτισμός, δημιουργικότητα και αξία. Παράλληλα, στο νου τους είχαν από το κατά πόσο οι γειτονιές δημιουργούν τάσεις και έχουν δημιουργικό παλμό, δηλαδή αν έχουν vintage καταστήματα μόδας και χώρους Τέχνης, μέχρι τον αριθμό των κατοίκων και αν έχουν πολλά μαγαζιά με μεγάλων αλυσίδων. Συνολικά οι περιοχές είναι 23 και στην 10 θέση βρίσκονται τα Εξάρχεια στην Αθήνα.

To AthensMagazine.gr σας παρουσιάζει το δικό του αφιέρωμα στην περιοχή.

Κατ’ εξοχήν... επαναστατική, µε έντονο ταµπεραµέντο, γεµάτη γκαλερί, τυπογραφεία, κέντρα τέχνης και πολιτισµού, µια πόλη µέσα στην πόλη που διέπεται από την κουλτούρα της ανεξαρτησίας, ολοζώντανη, πολύχρωµη, θορυβώδης, µποέµ, είναι µια από τις πιο cult της Αθήνας – µε την έννοια της κουλτούρας και όχι του γραφικού...

Εξερευνώντας τα, ανακαλύπτουµε γραφικά στενά, πεζόδροµους, ψαγµένα µικροσκοπικά µπαράκια, ρακάδικα, underground µουσικές σκηνές, εναλλακτικά εστιατόρια, ταβέρνες και κουτούκια, αλλά και... µεταµοντέρνα στέκια, µαγαζιά µε συλλεκτικές εκδόσεις, παλιά βιβλία, βινύλια...

Πού να πρωτοπερπατήσουµε και πού να πρωτοθαυµάσουµε... τη χαοτική οµορφιά της αρχιτεκτονικής τους. Αυτή η θρυλική συνοικία, κατά παράδοση ένας χώρος πειραµατισµού, τα τελευταία 20 χρόνια δοκιµάστηκε πολύ, ωστόσο έχει ξεφύγει πλέον από τη συνήθη δαιµονοποίηση...

Το «ατίθασο παιδί» της πόλης αποτινάσσει τη ρετσινιά της... υπαίθριας γιάφκας, αναδεικνύοντας απενοχοποιηµένα τη χαλαρή διάθεση, τα intellectual στέκια και την ανεπιτήδευτη ατµόσφαιρά του, υποστηρίζοντας ότι ήταν και είναι ένα ολοζώντανο και παλλόµενο εκκολαπτήριο ιδεών, µια γειτονιά που δεν καλουπώνεται, λαϊκή αλλά και πολυπολιτισµική, ανοιχτή σε επισκέπτες, τουρίστες και ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Warehouse Speciality Blends
ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ & ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 21, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 215 5408002

Φωτεινό, γωνιακό, µε industrial design και µεταποιηµένα έπιπλα, χαλαρό ύφος, αυστηρή no smoking πολιτική και σαφή προσανατολισµό, το speciality coffee, wine & cocktail bar Warehouse στα Εξάρχεια, σε µικρό χρονικό διάστηµα κατάφερε να γίνει talk of the town γιατί ακολουθεί πιστά το εξαιρετικά ενδιαφέρον concept του: τεχνογνωσία, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, εξειδίκευση και τα καλύτερα blends σε κάθε τοµέα. Kαφές από εκλεκτά χαρµάνια της Λατινικής Αµερικής και της Αφρικής, µε απίστευτο άρωµα, περίπου 140 ετικέτες ελληνικού και ξένου αµπελώνα σε µπουκάλι -και 50 που σερβίρονται σε ποτήρι, ενώ η «µεταλλική» κάβα στο υπόγειο φιλοξενεί 200 επιλογές για αγορά-, cocktail list µε classic και speakeasy recipes, αλλά και επιλεγµένα premium αποστάγµατα, που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Από την άλλη, η κάρτα µε µεσογειακές γεύσεις αλλά και street επιλογές, επιµέλειας του chef Βασίλη Γεωγλέρη, συνοδεύει άριστα την επιλογή σε κρασί, από brioche µε παστράµι, ρόκα, τουρσί, καραµελωµένα κρεµµύδια και σιναπόσπορο, κρύα πιάτα, όπως το ceviche µε γαρίδες, µέχρι ζεστά, όπως τα στριφτούδια Κρήτης, χωρίς να λείπουν τα πιάτα ηµέρας - το µενού είναι εµπνευσµένο, µε βαρύτητα στην πρώτη ύλη αλλά και την εκτέλεση. Καθώς η ώρα περνά, προσανατολιζόµαστε περισσότερο στο µπαρ, τα φώτα χαµηλώνουν και οι jazz, soul, funky και rock ήχοι µας κρατάνε συντροφιά, ολοκληρώνοντας µε τον καλύτερο τρόπο την έξοδό µας. Η εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιµής -ειδικά τα κρασιά θα τα βρείτε σε... σκανδαλωδώς προσιτές τιµές-, η φιλική διάθεση και, φυσικά, τα speciality blends έχουν µετατρέψει το Warehouse σε στέκι, είτε εκείνων που θέλουν να απολαύσουν απλώς έναν καλό καφέ είτε εκείνων που αναζητούν µια οινογευστική εµπειρία υψηλού επιπέδου. Tip: Το εξαιρετικό κυριακάτικο brunch (12:00-16:00) - ένα αλµυρό, ένα γλυκό και καφές της επιλογής σας €12! Highlight: Τα private dinners... Zητήστε να ετοιµάσουν το δικό σας wine menu (από 4 άτοµα και πάνω) και, φυσικά, την αντίστοιχη συνοδεία κρασιού και απολαύστε µια... customized γαστρονοµική πρόταση, από expert του είδους! Καθηµερινά 08:00-02:00.

Μαύρος Γάτος

ΚΩΛΕΤΤΗ 40-42, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3800518
Η επιλογή του ονόµατος κάθε άλλο παρά τη... γνωστή λαϊκή προκατάληψη έφερε σε αυτό το ατµοσφαιρικό street bar! Σε λίγο καιρό συµπληρώνει 5 χρόνια ζωής και ισάριθµα επιτυχίας, διατηρώντας αναλλοίωτο το ύφος και το χαρακτήρα του,... σε µια από τις πιο ιστορικές και ζωντανές περιοχές του κέντρου. Αν και είναι ανοιχτά από το πρωί για ποιοτικό καφέ, το δυνατό του χαρτί είναι η βραδινή διασκέδαση, ακόµα και τις «δύσκολες» καθηµερινές. Με ξεκάθαρες τις αµερικάνικες επιρροές, τόσο στο χώρο όσο και στη µουσική, έχει αποκτήσει πιστό κοινό και αποτελεί σταθερό meeting point. Με ιδιαίτερες µουσικές, κυρίως... παλιάς κοπής, επιλογές ψαγµένων Djs από κλασικό ροκ, blues, jazz, '80s και '90s, ενηµερωµένη κάβα µε πολύ τίµια ποτά αλλά και cocktails, σε ένα ζεστό και άνετο περιβάλλον, µε µεγάλες τζαµαρίες ολόγυρα και µια τεράστια φωτεινή φωτογραφία του Σικάγο, δεν είναι τυχαίο ότι εντυπωσιάζει! Το επίσης επιβλητικό, 12 µέτρων µπαρ από µαόνι, µε τον τεράστιο καθρέφτη στο φόντο, κάτω από κρεµαστά φωτιστικά, που θυµίζει εποχή της ποτοαπαγόρευσης, µας προδιαθέτει να... ξενυχτήσουµε! Highlight: Τα υπέροχα θεµατικά µουσικά events, µε προγραµµατισµένα αυτά κάθε Τετάρτη. Καθηµερινά, 10:00-όσο πάει.

Κάββουρας

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 66, Τ. 210 3837981

Η ιστορία του στα Εξάρχεια µετράει 45 (!) χρόνια! Από τα πλέον κλασικά ψητοπωλεία όχι µόνο της περιοχής αλλά ολόκληρου του κέντρου. Ζουµερά καλαµάκια, πίτες, µερίδες, λουκάνικο, µπιφτέκι, κεµπάπ, κοτόπουλο, γύρος χοιρινός, ορεκτικά και σαλάτες είναι κάποιες από τις προτάσεις του. Και delivery. Δευτ.-Πέµ. & Κυρ. 11:00–05:00, Παρ. & Σάβ. 11:00–07:00.

Ήβη

ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 2, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 215 5100787
Με δυνατό του σηµείο την τοποθεσία, πάνω στην Πλατεία των Εξαρχείων, και µε το φυσικό φως να το λούζει όλη µέρα, εξαιτίας της τζαµαρίας του, το Ήβη είναι το ιδανικό σηµείο για να χαλαρώσουµε, χαζεύοντας την κίνηση στην ιστορική Πλατεία. Μακριά από τα στηµένα concept, στεγάζεται σε ένα χώρο δύο επιπέδων -το πάνω είναι ένα άνετο πατάρι-, minimal αισθητικής, µε βάση το ανοιχτόχρωµο ξύλο και κάποια βιοµηχανικά στοιχεία, και µαρτυρά ανεπιτήδευτη διάθεση φιλοξενίας. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, φαίνεται πως έχει βρει το µυστικό της επιτυχίας, καθώς διατηρεί σε απόλυτη αρµονία το εναλλακτικό ύφος της περιοχής και τις υπηρεσίες ενός καλαίσθητου και προσεγµένου café bar, που προσφέρει ποιοτικό καφέ, ολόφρεσκα σνακ, δροσερές γρανίτες και φρουτοσαλάτες, αλλά και επιλεγµένα παγωτά, ενώ καθώς περνάει η µέρα, ποτά και cocktails, µάλιστα σε τιµές εξαιρετικά προσιτές, συνοδεία lounge µουσικών ήχων. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, προτιµήστε τα τραπεζάκια πάνω στην πλατεία, που, κατάλληλα διαµορφωµένα και µε τα δέντρα ολόγυρα, παραπέµπουν σε ολάνθιστο κήπο... Highlight: Stay tuned για τα ξεχωριστά και ενηµερωµένα lives και events, που πραγµατοποιούνται συχνά. Extra: Τώρα που είναι η κατάλληλη εποχή, απολαµβάνουµε δροσιστικά mojitos και caipirinha µόλις µε €5! Καθηµερινά 08:00-03:00.

Σορολόπ

EMM. MΠΕΝΑΚΗ & ΜΕΤΑΞΑ, Τ. 210 3801118

Όνοµα και πράγµα, στη γωνία Εµµ. Μπενάκη και Μεταξά στα Εξάρχεια, παρά τον λίγο χρόνο ζωής του, έχει ήδη γίνει γνωστό στέκι των απανταχού εραστών των γλυκών γεύσεων. Πρωτότυπο concept, ολόφρεσκα υλικά, ονειρεµένοι συνδυασµοί, µαστιχωτό τσουρέκι που περιχύνεται µε πραλίνα ή συνοδεύεται από παγωτό, προφιτερόλ µε αφράτα σουδάκια (σε ποσότητα της επιλογής µας), µε ζεστή ή κρύα σοκολάτα, και περίπου 20 ιδιαίτερες γεύσεις παγωτού, µετατρέπουν το Σορολόπ σε έναν µικρό παράδεισο! Καθηµερινά 10:30-02:00 (Παρ.-Σάβ. 10:30-03:00).

Ρακουμέλ

ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 71, Τ. 21 0380 0506

Άρωµα Κρήτης στην καρδιά της Αθήνας προσφέρει το Ρακουµέλ, που φέτος έκλεισε 10 χρόνια και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα µεζεδοπωλεία-ρακάδικα των Eξαρχείων. Ο Γιάννης µε τη µητέρα του καθηµερινά υποδέχονται τους επισκέπτες, σερβίροντας κρητικά καλούδια και παραδοσιακές συνταγές από αγνά φρέσκα υλικά, που έρχονται απευθείας από τη Μεγαλόνησο, συνοδεία φυσικά εκλεκτής σπιτικής ρακής και ρακόµελου! Στα συν οι προσιτές τιµές. Καθηµερινά (εκτός Κυρ.) 13:00-03:00.

Εξ Αρχής

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ & ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ, Τ. 210 3802274

Ένα all day µοντέρνο γευµατοπωλείο –όπως αυτοπροσδιορίζεται– στον πεζόδροµο της Βαλτετσίου, σερβίρει οικείες γεύσεις, µε µοντέρνα όµως οπτική. Χειροποίητα ορεκτικά και αλοιφές, δροσερές σαλάτες, καλαµάκια handmade (µέχρι και αρνίσιο) και µαριναρισµένα µε αρωµατικά βότανα, µερίδες µε κρέας (µπιφτέκια, µπριζολάκια, κεµπάπ) και κυπριακές πίτες, όλα φρέσκα ετοιµάζονται τη στιγµή της παραγγελίας. Και delivery. Καθηµερινά, 12:00–00:00, Παρ.-Σάβ. 12:00–01:00.

Αλεξανδρινό
ΕΜΜ. ΜΠΕΝΑΚΗ 69, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3827780
Τ. 210 3827780 Ένα αυθεντικό µπιστρό, ροµαντικό, ζωντανό και µποέµ, σήµα κατατεθέν στην περιοχή τα 8 χρόνια που λειτουργεί. Αρώµατα και γεύσεις παριζιάνικες σε άψογη αρµονία, µε χρώµατα και ατµόσφαιρα αλεξανδρινή, συνοδεία αντίστοιχων ακουσµάτων. Καθηµερινά, 11:00-όσο πάει.

Βυσσινόκηπος

ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 27, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3801691

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια από την αγάπη για το θέατρο δύο φίλων και ηθοποιών, της Ελένης και της Δώρας (φωτό). Εµπνευσµένες από το αριστούργηµα του Τσέχωφ, έφτιαξαν τον δικό τους... Βυσσινόκηπο, πού αλλού... στην κατ' εξοχήν καλλιτεχνική περιοχή του κέντρου, τα Εξάρχεια, σε ένα ήσυχο σηµείο απέναντι από το παρκάκι της Ναυαρίνου. Ζεστός και ατµοσφαιρικός χώρος µε βυσσινί πινελιές, cozy τραπεζάκια στο πεζοδρόµιο µε χρωµατιστές λεπτοµέρειες και κεράκια, διάχυτη φιλική διάθεση, στο θεατρόφιλο αυτό café bar, που καθιερώθηκε αµέσως ως καλλιτεχνικό στέκι. Θαµώνες mix & match ηλικιακά, φιλότεχνοι, άνθρωποι του θεάτρου, λάτρεις του κέντρου, συγκεντρώνονται καθηµερινά για συζητήσεις συνοδεία καφέ, ξεχωριστών cocktails, σπιτικών γλυκών, χειροποίητων σνακ ή και finger food, απολαµβάνοντας κάθε βράδυ ένα ευρύ φάσµα ψαγµένων funky, jazz, blues, indie αλλά και µπιτάτων ήχων. Καθηµερινά 10:30-όσο πάει.

Εξωστρεφής Downstairs

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 70, Τ. 215 5408082

Αυθεντική κρητική ρακή, εκπληκτικό ρακόµελο, εκλεκτοί µεζέδες, καλή παρέα, φιλική διάθεση και lives µε ρεµπέτικα (κυρίως) συνθέτουν το «σκηνικό» ενός από τα πιο γνωστά στέκια που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό. Όταν όµως ο καιρός ανοίγει, ο Εξωστρεφής (όπως λέει και το όνοµά του) ανηφορίζει –χωρίς το downstairs...– και µας υποδέχεται µε την ίδια πάντα φιλοσοφία στο πολύχρωµο καλοκαιρινό του σπίτι, στο λόφο του Στρέφη. Από €10. Καθηµερινά 18:00-03:00.

ΓΙΑΝΤΕΣ

ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 44, Τ 210 33001369

Μια ξεχωριστή αυλή λίγα µέτρα από την πλατεία των Εξαρχείων, φέρνει µνήµες από άλλες εποχές και παλιές γειτονιές, όταν τα παιδιά έπαιζαν «γιάντες». Στον φωτεινό, πολύχρωµο χώρο του, θα απολαύσετε µεσογειακά πιάτα και παραδοσιακό φαγητό µε έµφαση στα βιολογικά προϊόντα, αλλά και το ποτό σας. Στα συν, οι προσιτές τιµές. Καθηµερινά από τις 13:00

Κόκκινος Λωτός
Ζωοδόχου Πηγής 5, Εξάρχεια, Τ. 210 3801380

Ένα καινοτόµο café bar σε έναν ατµοσφαιρικό χώρο, µε ασιατικές επιρροές και χαλαρές µουσικές... Οι ιδέες που το ξεχωρίζουν είναι η self service εξυπηρέτηση και τα φθηνά ποτά, cocktails και καφέδες, των οποίων η τιµή εξαρτάται από τις λεπτοµέρειες... δηλαδή, άλλη τιµή αν το ποτό είναι σκέτο, άλλη αν είναι µε χυµό κ.ο.κ. Δευτ.-Παρ. 11:00-03:00, Σάβ. 12:00-06:00 & Κυρ. 19:00-όσο πάει.

Salero

ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 51, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, Τ. 210 3813358

Περπατώντας στη γραφική Βαλτετσίου, συναντάµε το πολύχρωµο Salero, που εδώ και 10 χρόνια σερβίρει µεσογειακή κουζίνα µε έµφαση στα ισπανικά tapas. Στο ευρύχωρο εσωτερικό µε το µοντέρνο design και τις arty πινελιές ή στην ολάνθιστη αυλή, περιπλανιόµαστε σε ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων και εκεί, ανάµεσα σε χρώµατα και αρώµατα, απολαµβάνουµε λαχταριστά tapas -µε ψητό κατσικίσιο τυρί, µε φρέσκο chorizo, µε γαρίδες και αµύγδαλο, και πολλά ακόµα- ή κάποιο από τα εξαιρετικά πιάτα ηµέρας. Ξεχωρίζουν τα ολόφρεσκα ψάρια σε απλές ή περίτεχνες εκτελέσεις, όπως ο σολοµός σχάρας µε σόγια, αλλά και το φιλέτο λαβράκι. Πάνω από 60 ετικέτες ελληνικού και ισπανικού αµπελώνα, αλλά και handmade σανγκρίες, όπως η λευκή από βιολογικό κρασί µε γεύση µήλο, συνοδεύουν άψογα το φαγητό µας!

Ροζαλία

ΒΑΛΤΕΤΣΙΟΥ 59, Τ. 210 3302933

Ένας κήπος στο κέντρο της Αθήνας κι ένα μενού που καλύπτει όλες τις ανάγκες όσων ξέρουν να τρώνε -ακόμα- σαν Έλληνες. Αυτή είναι η Ροζαλία στα Εξάρχεια. Με πείρα από τη δεκαετία του 1970, έχει φιλοξενήσει στον υπέροχο κήπο του, όχι μόνο τους θαμώνες των Εξαρχείων και των υπόλοιπων συνοικιών της Αθήνας αλλά και του... κόσμου ολόκληρου, καθώς δεν είναι λίγα τα σπουδαία ταξιδιωτικά μέσα του εξωτερικού που την έχουν προτείνει σαν μια από τις καλύτερες επιλογές για φαγητό στην Αθήνα.

Ήξερες ότι η γειτονιά των Εξαρχείων…

• Υπήρξε ανέκαθεν το καταφύγιο των ιδεολόγων, το «φυτώριο» των νέων ιδεών, σηµείο αναφοράς της πολιτικής και πνευµατικής πορείας όχι µόνο της Αθήνας αλλά και της χώρας.
• Συγκέντρωσε διανοούµενους, καλλιτέχνες, διάσηµους κατοίκους, φοιτητές, ενώ εδώ στεγάστηκαν (και στεγάζονται) τα γραφεία πολλών πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς αλλά και οι χώροι ζυµώσεων και δράσης των αναρχικών οµάδων.
• Είναι περιοχή-ορόσηµο για τη γνώση, µε τρία πανεπιστήµια αλλά και τους περισσότερους εκδοτικούς οίκους.
• Η Μπενάκη, πέρα από τα retro βιβλιοπωλεία της, ξεχωρίζει πλέον και στον γευστικό χάρτη της Αθήνας!
• Η –ξεβαµµένη πια– «µπλε πολυκατοικία», ένα αριστούργηµα στη συµβολή Θεµιστοκλέους και Αραχώβης, αποτελεί σταθµό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Εδώ διέµειναν προσωπικότητες όπως ο Δηµήτρης Χoρν, ο Φρέντυ Γερµανός, η Κατίνα Παξινού κ.ά.
• Από «φωλιά» των διανοούµενων και των καλλιτεχνών είχε φτάσει πριν από κάποια χρόνια να θεωρείται «άντρο περιθωριακών», «χώρος επεισοδίων», ενώ στιγµατίστηκε και από το εµπόριο των ναρκωτικών.
• Η Καλλιδροµίου µε τον λεγόµενο «πύργο» –αν και ετοιµόρροπος πια– και τις υπερυψωµένες µονοκατοικίες της είναι ένας από τους οµορφότερους δρόµους της Αθήνας

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share