Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Έγινε σύμβολο της Αθήνας και πλέον αποτελεί ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης: Το επιβλητικό ξενοδοχείο που στέκει αγέρωχο από το 1874!

15 Μαρτίου 2017
Έγινε σύμβολο της Αθήνας και πλέον αποτελεί ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης: Το επιβλητικό ξενοδοχείο που στέκει αγέρωχο από το 1874!

Στα 45 καλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, για το 2017, ανήκουν το Μεγάλη Βρεταννία στην Αθήνα και το Canaves Oia Santorini, σύμφωνα με σχετική κατάταξη της αμερικανικής εφημερίδας U.S. News & World Report. Η Μεγάλη Βρεταννία βρίσκεται στη θέση 35 της κατάταξης και το Canaves στην 45η.

Στην κατάταξη εντοπίζονται μερικά από τα πιο θρυλικά ονόματα ξενοδοχείων που έχουν διαχρονικά ταυτιστεί με τον κλάδο πολυτελείας, όπως το Plaza Athénée και το Four Seasons στο Παρίσι, ενώ τα περισσότερα βρίσκονται στο Παρίσι και το Λονδίνο.

Ως το καλύτερο ξενοδοχείο στην Ευρώπη αναδεικνύεται το The Lanesborough στο Λονδίνο.

Η Μεγάλη Βρεταννία είναι το πιο κομψό ξενοδοχείο στην Αθήνα. Ίσως δεν είναι το πιο μοντέρνο. Αλλά το Grande Bretagne με την old time classic πολυτέλεια μαζί με την μοναδική του τοποθεσία έχει νικήσει όλα τα άλλα φανταχτερά ξενοδοχεία. Βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος, δίπλα στο πρώην παλάτι του βασιλιά, τώρα στεγάζει το ελληνικό κοινοβούλιο και από κάθε μπαλκόνι μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή των Ευζώνων και να δείτε τον Παρθενώνα.

Hotel Grande Bretagne τον 19ο αιώνα

Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1830, η Αθήνα άρχισε να προσελκύει ένα νέο τύπο επισκεπτών, εύπορους Έλληνες της "Διασποράς" οι οποίοι είχαν την πρόθεση να πάρουν πίσω την κληρονομιά τον προγόνων τους. Μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Δημήτριος,ένας πλούσιος Έλληνας από την Τεργέστη της Ιταλίας, η οικογένεια του οποίου κατάγεται από το νησί της Λήμνου ο οποίος επέστρεψε στην πόλη το 1842 για να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Αγόρασε ένα οικόπεδο απέναντι στο Ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα και ανέγειρε το πρώτο "Stadtpalais",μια μεγαλοπρεπή οικία που αντανακλούσε τον εκλεπτυσμένο αστικό τρόπο ζωής του Λονδίνου και του Παρισιού. Η εντυπωσιακή έπαυλη των 90 δωματίων ήταν η πρώτη μορφή του σημερινού ξενοδοχείου.

Εκείνη την εποχή η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη με μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, με πολύ σκόνη το καλοκαίρι και μια θάλασσα από λάσπη το χειμώνα. Δεν λήφθηκε σοβαρά υπόψη ως πρωτεύουσα, επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι η πραγματική πρωτεύουσα της Ελλάδας θα είναι στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα ήταν μόνο μια προσωρινή στάση στο ταξίδι προς το Ναύπλιο. Αλλά σιγά-σιγά χτίστηκαν και άλλα αρχοντικά και η Αθήνα άρχισε να μοιάζει με μία πραγματική πρωτεύουσα. Ένας ξένος επισκέπτης περιέγραψε το μέγαρο Δημητρίου ως «το δεύτερο σε μέγεθος ύστερα από το παλάτι, αλλά ξεπερνώντας το στην πολυτέλεια".

Το 1874 ο Στάθης Λάμψας, ένας Ρώσος γεννήθηκε στην Ελλάδα, του οποίου οι πρόγονοι είχαν έρθει από τα Καλάβρυτα, και ήταν ο μάγειρας του βασιλιά στο παλάτι.Το 1879, η γνωριμία του νεαρού τότε Στάθη Λάμψα με τον Σάββα Κέντρο ήταν καθοριστική. Ο τελευταίος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στην περιοχή της πλατεία Συντάγματος, της Μεγάλης Βρεταννίας, που από το 1873 είχε μετεγκατασταθεί στο Μέγαρο Δημητρίου, μια πολυτελέστατη κατοικία που είχε κτίσει το 1842 ο Αντώνης Δημητρίου, μεγαλέμπορος από την Τεργέστη. Ο Λάμψας, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, εντυπωσιάζει τον Κέντρο με τις πρωτοποριακές ιδέες του και του προτείνει συνεργασία. Η συνεργασία αποβαίνει κερδοφόρα και το 1885 οι δυο συνέταιροι αποκτούν έναντι 600.000 δραχμών την κυριότητα του κτιρίου στο οποίο λειτουργούσε το ξενοδοχείο. Το 1888, με τον θάνατο του Κέντρου, ο Λάμψας εξαγοράζει το μερίδιο της χήρας του, έναντι 300.000 δραχμών και καθίσταται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Από εκεί η ανάπτυξη είναι ραγδαία και γίνεται αυτό που λένε μέρος της ιστορίας.


Το να λειτουργήσεις ένα τόσο πολυτελές ξενοδοχείο όπου βασιλιάδες και αξιωματούχοι θα αισθάνονταν άνετα σε μια πόλη όπως η Αθήνα εκείνης της εποχής, όπου τα κοτόπουλα ακόμα έτρεχαν ελεύθερα στους δρόμους και την έλλειψη νερού ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο, ήταν ένα πραγματικά δύσκολο έργο. Μερικές φορές οι εργαζόμενοι έπρεπε να φέρουν το νερό σε τενεκέδες και παρά του ότι το ξενοδοχείο θεωρούνταν πολυτελή ακόμη και για τα ευρωπαϊκά πρότυπα, υπήρχαν μόνο 2 μπάνια για να φιλοξενήσει τα ογδόντα κρεβάτια. Το 1888 μετά το θάνατο του Σάββα Kendros,ο Στάθης Λάμψας ηλεκτροδότησε το ξενοδοχείο όταν η Αθήνα πήρε την πρώτη γεννήτρια.



Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 1941, το ξενοδοχείο στέγασε το αρχηγείο του Τρίτου Ράιχ, ο Χίτλερ και ο Ρόμελ διέμεναν εκεί την παραμονή της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η αναταραχή συνεχίστηκε με το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των αντιστασιακών κομμουνιστών και του Ελληνικού Στρατού. Το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στέγασε πλήθος προσφύγων επί χρόνια και φιλοξένησε τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Γεωργίου Παπανδρέου και της Βρετανικής αντιπροσωπείας, με πιο επιφανές μέλος της τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Αθήνα, ΕλλάδαΗ ειρήνη τελικά αποκαταστάθηκε το 1956 και το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελίτ. Όταν η Χούντα του 1967 έπεσε το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε τέσσερις μήνες στη σουίτα του στον πέμπτο όροφο σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση. Το ίδιο έτος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεύθυνε λόγο στους Έλληνες από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.


Δείτε από το Grande Bretagne, το Δεκέμβριο του 1945 Δεν υπάρχει άλλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει φιλοξενήσει το πάνθεον των επιφανών προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας. Διάσημοι εστεμμένοι, πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, πρόσωπα από τους χώρους της τέχνης, των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσα τους ο Γούινστον Τσόρτσιλ, ο Τζίμη Κάρτερ, ο Ζάκ Ντελόρ, ο Γιασέρ Αραφάτ, η Ιντίρα Γκάντι, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Ουμπέρτο Εκο και πολλοί άλλοι, πάντα επέλεγαν το εν λόγω ξενοδοχείο για την διαμονή τους. Ταλαντούχοι καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Λόρενς Ολίβιε, η Ζαν Μορό, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, η Μάργκο Φοντέιν, ο Γκάρι Κούπερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Σοφία Λόρεν, η Τζείν Μάνσφιλντ, και άνθρωποι της μουσικής και την μόδας όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Στίνγκ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γκοτιέ το επέλεγαν και το επιλέγουν μέχρι σήμερα κατά την παραμονή τους στην Αθήνα. Τα πρόσωπα που έχουν μείνει στο ξενοδοχείο αναρίθμητα όπως και τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στις αίθουσες του ξενοδοχείου… Πολιτικές συναντήσεις, η διάσκεψη κορυφής της ΕΟΚ (το 1982), δεξιώσεις και γάμοι που άφησαν εποχή, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις, μέχρι και μυστικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους χώρους του.

Το 2003 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο για να πραγματοποιηθεί μια ολοκληρωτική ανακαίνιση ύψους 82.000.000 ευρώ. Σήμερα μετρά 324 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένης και της Βασιλικής Σουίτας 400 τετραγωνικών μέτρων, η διανυκτέρευση στην οποία κοστίζει γύρω στα 12.000 ευρώ. Τρία εστιατόρια, δύο πισίνες, βεράντες με πανοραμική θέα, spa, μεγάλες αίθουσες και συνεδριακοί χώροι ολοκληρώνουν το πάζλ που επιβεβαιώνει ότι αυτό το ξενοδοχείο τα έχει όλα.



Το ιστορικό ξενοδοχείο σήμερα διαθέτει εκτός όλων των άλλων και προσωπικούς μπάτλερ, με κόστος 25 ευρώ την ημέρα, για όποιον πελάτη το επιθυμεί! Η πολυτέλεια είναι διάχυτη παντού, όμως η κρίση ανάγκασε τη διοίκηση να προσαρμόσει τις τιμές του. Αυτό,πάντως, δεν σημαίνει ότι έχασε κάτι από την αίγλη του, αφού εξακολουθεί να παραμένει στέκι δεκάδων επώνυμων Αθηναίων. Το ιστορικό GB Corner, το εστιατόριο θεσμός του ξενοδοχείου περηφανεύεται για τον διακεκριμένο σεφ του, Σωτήρη Ευαγγέλου και την άψογη ελληνική κουζίνα σε προσιτές τιμές. Το spa και το γυμναστήριο της Μεγάλης Βρετανίας θεωρούνται από τα κορυφαία της Αθήνας!

ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
100.000.000 ευρώ περίπου δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
20.000 τ. μ μαρμάρου χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του, ενώ η συνολική έκταση των χαλιών που καλύπτουν τους χώρους του φτάνει περίπου 30.000τ.μ.
2.700 λουλούδια χρησιμοποιούνται κάθε εβδομάδα για τη διακόσμηση του ξενοδοχείου.
330 διαφορετικές ετικέτες κρασιού θα βρείτε στο Κελάρι και 340 ετικέτες ποτών στο Alexander’s Bar, το οποίο έχει βραβευτεί ως το καλύτερο μπαρ σε ξενοδοχείο από το Forbes.
1.100 άτομα μπορεί να καλύψει ο συνεδριακός χώρος.
321 είναι τα δωμάτια του ξενοδοχείου. Από αυτά τα 45 έχουν θέα στο Σύνταγμα.
10.830 τεμάχια αριθμούν τα πορσελάνινα σερβίτσια του ξενοδοχείου. Υπάρχουν επίσης 10.230 μαχαιροπίρουνα και 8.785 ποτήρια

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την Αθήνα; Τότε κάντε like στην νέα μας σελίδα στο Facebook αποκλειστικά για θέματα πόλης, City Guide by AthensMagazine.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Η γειτονιά για την οποία θα μιλά όλη η Αθήνα: Η νέα πιάτσα της πόλης βρίσκεται στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων!

Όταν ένα πολυτελές στέκι της Ιταλίας του ’50 και του ’60 μετακόμισε στο κέντρο της Αθήνας!

Εκεί όπου κάνουν ουρές για το καλύτερο κουλούρι της Αθήνας: Ένας από τους πιο ιδιαίτερους φούρνους της πόλης!

Πώς θα απολαύσετε το φαγητό σας στα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας με το μικρότερο δυνατό κόστος!

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share