Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Black Swan: Τι συμβαίνει όταν το μπαλέτο συναντά τη... σκοτεινή πλευρά;

14 Ιανουαρίου 2011
Black Swan: Τι συμβαίνει όταν το μπαλέτο συναντά τη... σκοτεινή πλευρά;

Ξέρουµε τι θα βρούµε αν βουτήξουµε στον σκοτεινό µέσα κόσµο µας; Ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, πάντως, αφού βούτηξε, έφερε στην επιφάνεια έναν «Μαύρο κύκνο» του µπαλέτου, του αδίστακτου «µαύρου» εαυτού και της αισθητικής
Ολες οι µεγάλες ιστορίες που είναι σχεδόν χαραγµένες στο DNA µας έχουν ήρωες που ξεπερνούν τον εαυτό τους µπροστά σε µεγάλες προκλήσεις. Οπως ο Οδυσσέας, ο Μωυσής, ο Νώε. Και τέτοιοι χαρακτήρες και τα προσωπικά τους ταξίδια είναι πρόκληση για τους ηθοποιούς, πιστεύει ο σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι.

Κάπως έτσι και ο «Μαύρος κύκνος», η πολυσυζητηµένη καινούργια ταινία του, ήταν µια µεγάλη πρόκληση για την πρωταγωνίστριά του, τη Νάταλι Πόρτµαν. Ηταν, λέει ο σκηνοθέτης, απλά θέµα να ανοίξει την πόρτα και να την καλέσει µέσα. Και εκείνη µεταµορφώθηκε αµέσως στην µπαλαρίνα της ιστορίας. Ο «Μαύρος κύκνος» δεν είναι µια ταινία για το µπαλέτο, παρ'ότι η κεντρική ηρωίδα είναι µπαλαρίνα. Είναι ένα ψυχολογικόθρίλερ, «όχι µόνο ενδιαφέρον και συναρπαστικό, αλλά και σκοτεινό και σέξι, µε αισθητική και ιδιαίτερη γοητεία», όπως γράφουν οι «Times» του Λονδίνου. ΗΠόρτµαν, λένε, εδώ κάνει ερµηνεία ζωής.

«Μπορεί να είναι σκοτεινό σε σχέση µε το τι υπάρχει στην αγορά αυτή τη στιγµή, σίγουρα όµως είναι σέξι και τροµακτικό», εκτιµάο Αρονόφσκι. «Αλλά έχει και πολύ χιούµορκαι µε έχει εκπλήξει το γεγονός πόσοι πολλοί άνθρωποι λένε πως η ταινία ήταν διασκεδαστική. Η πρώτη µου ταινία, το «Π», ήταν προκλητική, το «Ρέκβιεµ για ένα όνειρο» οδυνηρό, η «Πηγή της ζωής» ενδιαφέρουσα, ο «Παλαιστής» λυπητερός. Το διασκεδαστικό είναι µια ωραία λέξη, µ' αρέσει».

Οπως και να το περιγράψει κανείς, ο «Μαύρος κύκνος» λέει την ιστορία της Νίνας, µιας µπαλαρίνας (Νάταλι Πόρτµαν), που απεγνωσµένα αγωνίζεται να πάρει τον πρώτο ρόλο σε µια νέα παραγωγή της «Λίµνης των κύκνων». Ο Βενσάν Κασέλ, στον ρόλο του σκληρού, σαδιστή καλλιτεχνικού διευθυντή, της δίνει την ευκαιρία να παίξει τονδιπλό ρόλο του λευκού καλού κύκνου και του κακού µαύρου κύκνου.

Προσπαθώντας απεγνωσµένα να το καταφέρει, η Νίνα βυθίζεται σε έναν κόσµο παράνοιας, προσωπικής απαξίωσης και αυτοκαταστροφής. Σπάει τα δάχτυλα των ποδιών της, αρρωσταίνει για να µείνει αδύνατη, χαράζει τους ώµους της για να βάλει τα µαύρα φτερά... Ο φόβος της ότι δεν θα είναι αρκετά καλή γίνεται ακόµη µεγαλύτερος εξαιτίας της Λίλι (την οποία παίζει η Μίλα Κούνις) και είναι ό,τι δεν είναι η Πόρτµαν, σέξι χωρίς καµία προσπάθεια, ευχάριστη, ελεύθερη. Οι δυο τους εµφανίζονται στην ταινία και σε ερωτικές σκηνές.

«Ηταν κάπως αδέξια στο γύρισµα των ερωτικών σκηνών µε την Πόρτµαν και την Κούνις», λέει ο Αρονόφσκι, «η Νάταλι και η Μίλα είναι πολύ καλές φίλες, έτσι ήταν κάπως περίεργα, αλλά τελικά τα καταφέραµε και γυρίσαµε τη σκηνή σεµισή µέρα. Είναι τελειοµανής µε τον δικό της τρόπο. Οµως ήταν δύσκολο το εγχείρηµα γιατί δεν είχαµε χρόνο».

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Για να σιγουρευτεί ο Ντάρεν Αρονόφσκι ότι η Νάταλι Πόρτµαν θα µπορούσε να πείσει ως πρίµα µπαλαρίνα, την έστειλε σε ειδική εκπαίδευση για έναν χρόνο, επί οκτώ ώρες την ηµέρα. «Αυτό που της ζητούσα δεν ήταν το ίδιο µε αυτό που ζήτησα από τον Μίκι Ρουρκ για τον "Παλαιστή". Ο καθένας µπορεί να µοιάσει µε παλαιστή σε 4-5 µήνες. Με το µπαλέτο τα πράγµατα είναι διαφορετικά».Η άποψή του είναι πως µε τους ηθοποιούς πρέπει να έχεις επαφή, αλλά όχι συναισθηµατική. «Πρέπει να είσαι αντικειµενικός. ∆εν έχεις την πολυτέλεια να νιώθεις άσχηµα για τους ηθοποιούς. Πρέπει συνέχεια να υπενθυµίζεις στον εαυτό σου ότι απολαµβάνουν αυτό που κάνουν, γιατί είναι η δουλειά τους»!ΙNFO
Η ταινία «Μαύρος κύκνος» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 27 Ιανουαρίου.

Πηγή: www.tanea.gr

 

Ροή ειδήσεων

Share