Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Ηρωες σε ελεύθερη πτώση στο «Γλυκό πουλί της νιότης»

17 Δεκεμβρίου 2010
Ηρωες σε ελεύθερη πτώση στο «Γλυκό πουλί της νιότης»

«Ο τρόμος από το πέρασμα του χρόνου και η αναμέτρηση με τη φθορά», βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς «Γλυκό πουλί της νιότης», όπως επισημαίνει η Εφη Θεοδώρου, που το σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο. Πρόκειται για την ιστορία της διάσημης ηθοποιού Αλεξάντρα ντελ Λάγκο και του νεαρού και φιλόδοξου Τσανς Γουέιν, που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κενό της ζωής τους, και αναζητούν τρόπους για να το καλύψουν. Αν και έχει περάσει μισός αιώνας από τότε που γράφτηκε το έργο (το 1959), δεν είναι λίγοι οι συνειρμοί που γίνονται με το σήμερα.

«Ζούμε σε μια εποχή ματαιοδοξίας, εύκολου πλουτισμού, απολαύσεων και καταχρήσεων», επισημαίνει η σκηνοθέτης. «Οπως και στον κόσμο του Ουίλιαμς, έτσι και σήμερα μια ευζωΐα στα άκρα οδηγεί στην παρακμή. Τα πρόσωπα είναι και ζουν παρακμιακά, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να καλύψουν το κενό. Οι ήρωες ζουν σε κατασκευασμένους κόσμους, δραπετεύουν στο όνειρο ενώ πληρώνουν το τίμημα αυτής της ζωής των ψευδαισθήσεων, μιας ζωής γεμάτης ουσίες και αλκοόλ. Τα πρόσωπα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον χρόνο, με τη φθορά του χρόνου κι αυτή η αναμέτρηση με τον χρόνο είναι καταλυτική και καθοριστική». Η Εφη Θεοδώρου βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρον το έργο, καθώς συνδυάζει πολλά και αντιφατικά στοιχεία. Η φαινομενική ανεμελιά περιέχει καταστροφή και πόνο. «Για την βασική ηρωίδα το όνειρο έχει ταυτότητα και είναι η ζωή της μέσα στην τέχνη. Από την άλλη, η ζωή του νεαρού βρίσκεται στο κενό. Η μία είναι στο ναδίρ κι άλλος στο ζενίθ και γύρω τους ένας ολόκληρος κόσμος: Η ζωή τους περιγράφεται με σκοτεινά χρώματα. Η διαφθορά και ο ρατσισμός είναι εκεί», συμπληρώνει, αλλά και εδώ. «Αυτοί οι δύο άνθρωποι είναι σε ελεύθερη πτώση. Από το όνειρο στην πραγματικότητα, που θα τους αφήσει μετέωρους», καταλήγει.

Το έργο που πρωτοπαρουσίασε στην Αθήνα ο Κάρολος Κουν, στο Θέατρο Τέχνης το 1960 με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιάννη Φέρτη, στην πρώτη θεατρική του εμφάνιση, επανέλαβαν οι δυο τους είκοσι χρόνια μετά. Στη μεγάλη οθόνη την Αλεξάνδρα ντελ Λάγκο και τον Τσανς Γουέιν ερμήνευσαν η Τζέραλντιν Πέιτζ και ο Πολ Νιούμαν στην ταινία του Ρίτσαρντ Μπρουκς. Στο Εθνικό Θέατρο το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά _και το 2011 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τενεσί Ουίλιαμς. Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Μαρία Σκουλά και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου ενώ παίζουν οι Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μάνος Βακούσης, Θεοδώρα Τζήμου, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Βασαρδάνης, Λένα Παπαληγούρα, Θέμης Πάνου κ.ά. Η μετάφραση είναι της Εφης Γιαννοπούλου.

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, στη Νέα Σκηνή _ Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου, στις 21.15. Παραστάσεις ως τις 31 Ιανουαρίου 2011.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share