Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Τα 10 πιο όμορφα παντοπωλεία στην Αθήνα!

Παραδοσιακά προϊόντα από όλη την Ελλάδα!

4 Μαρτίου 2019 08:20
Τα 10 πιο όμορφα παντοπωλεία στην Αθήνα!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο έντονη η στροφή στην ελληνική παράδοση, οπότε η κυρίαρχη τάση στη γαστρονομία είναι να χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες τοπικά προϊόντα.

Άλλωστε η ελληνική επικράτεια έχει να προσφέρει τεράστια ποικιλία αγαθών, γι’ αυτό και τα σύγχρονα παντοπωλεία αντικαθιστούν το χαβιάρι (και τις ποικιλίες του) και πλέον μας προμηθεύουν με αγνά υλικά της ελληνικής γης.

1) ROOT56

Ένα σύγχρονο παντοπωλείο τροφίμων και ποτών που βρίσκεται στο ισόγειο του εμπορικού κέντρου HOLARGOS CENTER στο Χολαργό. Στα ράφια του θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών, που έχουν επιλεγεί με αγάπη και μεράκι, από αξιόλογους, μικρούς και ανερχόμενους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον για πρωτότυπα και αυθεντικά ελληνικά, βιολογικά ή μη, προϊόντα. Όλα συλλέγονται με μεράκι και προσοχή από τον Θανάση Καλιακμάνη και τον αδερφό του, οπότε μάλλον δύσκολα θα τα συναντήσετε στα ράφια ενός supermarket. Το Grace Gin, για παράδειγμα, ένα μοναδικό, χειροποίητο, Distilled gin από την Ελλάδα, ή οι υγιεινές προτάσεις γευμάτων με όσπρια και ψαρικά της Delitas, όπως η κινόα με καπνιστή πέστροφα και Sea Spaghetti είναι μόνο μερικές από τις γαστρονομικές εκπλήξεις που σας περιμένουν.

Περικλέους 56 , 115 61 Χολαργός, 211 409 0732

2) Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2005 στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Αριστείδου, με κύριο στόχο την προβολή της μεσογειακής δίαιτας ως σύγχρονου τρόπου υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Στα ράφια του φιλοξενούνται περισσότερα από 2.000 ελληνικά, παραδοσιακά, αλλά και βιολογικά προϊόντα προερχόμενα από 225 οικοτεχνίες, συλλόγους γυναικών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Όλα τα προϊόντα παρασκευάζονται με παραδοσιακές, σπιτικές συνταγές, με τα πιο αγνά υλικά και χωρίς συντηρητικά. Ζυμαρικά «Αγροζύμη» από τα Γιαννιτσά, πελτές κυδωνιού από τη Γουμένισσα, ή εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μερικά από τα καλούδια του καταστήματος, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210 3234612

3) Gusto di Grecia

Ένα κομψό κατάστημα delicatessen, στο οποίο θα βρείτε εκλεκτά παραδοσιακά, βιολογικά ή όχι, προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Από εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε μοναδικά ελληνικά είδη τυριών και αλλαντικών, μέλι, αυγοτάραχο, ζυμαρικά, κρασί, ή ρακή σε εξαιρετικά καλές τιμές. Αυτό επιτυγχάνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες, καθώς οι ιδιοκτήτες γυρίζουν την Ελλάδα, έρχονται σε επαφή με τους μικροπαραγωγούς, δοκιμάζουν τα προϊόντα τους και έπειτα τα φέρνουν στο μαγαζί τους. Μάλιστα πολλά προϊόντα προέρχονται από τη Μονή Βατοπεδίου.

Πινδάρου 16 – 20, Κολωνάκι, 2103626809

4) Μανδραγόρας

Το φθινόπωρο του 1955, ο Φώτης Βασιλόπουλος άνοιξε την δική του αποθήκη ειδών κιγκαλερίας-μπαχαρικών. Αντικείμενό του, οι εισαγωγές μπαχαρικών (σε καρτέλες, εκείνη την εποχή), το εμπόριο φτυαριών, σκεπαρνιών, πόμολων, σιδηρικών, σε όλη την Ελλάδα. Αργότερα, η επιχείρηση επεκτάθηκε, όμως διατήρησε τον αρχικό της χαρακτήρα, οπότε εδώ θα βρείτε πάνω από 400 είδη βοτάνων και μπαχαρικών, εκτός από τα υπόλοιπα προϊόντα που πλέον κοσμούν τα ράφια του, όπως όσπρια, αλεύρια, αλλά και ξηρούς καρπούς. Δεν λείπουν και οι πεντανόστιμοι μεζέδες, καλομαγειρεμένοι και γευστικοί, όπως θα τους έφτιαχνε η γιαγιά σας.

Δημ. Γούναρη 14 – 16, Πειραιάς, 210 4172961, 210 4172920

5) 1001 γεύσεις

Σημείο συνάντησης γεύσεων, οι 1001 Γεύσεις, που βρίσκονται στην είσοδο της Βαρβάκειου αγοράς, διαθέτουν μια μεγάλη ενημερωμένη γκάμα από εξαιρετικά, ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.

Το κατάστημα εξειδικεύεται κυρίως στους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα, τα βότανα και τα μπαχαρικά, ενώ οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από super foods.

Αθηνάς 42, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα, 210 3224948

6) Eν’ deli- Τόπων γεύσεις

Ο Αράμ Μπατανιάν και η Σύλβια Μπαδελιάν δημιούργησαν στο κέντρο της αγοράς του Αμαρουσίου ένα μοντέρνο delicatessen, διατηρώντας, ωστόσο, τη ζεστασιά ενός κλασικού, τυπικού παντοπωλείου χάρη στα αγνά, παραδοσιακά προϊόντα του. Ο Αράμ, άλλωστε, είναι συνιδιοκτήτης της επώνυμης εταιρίας αλλαντικών ΑΡ-ΚΑΣ και γόνος της γνωστής οικογενείας που έφερε ανατολίτικα προϊόντα (παστουρμά, σουτζούκι, καβουρμά, πηχτή, λουκάνικα) στην Ελλάδα το 1922 από τη Καισάρεια. Στις προθήκες του μαγαζιού, θα βρείτε ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας ζυμαρικά, όσπρια και ρύζια (τυποποιημένα και χύμα), ποικιλία ελιών, γλυκά και μαρμελάδες, συνοδευτικές σαλάτες και σάλτσες και διάφορα αλίπαστα. Το must, όμως, στο Eν’ deli είναι τα παραδοσιακά, διάσημα Αρμενικά εδέσματα, όπως το λαχματζούν, το μαντί, το ιτσλί κιοφτέ και το χαλέπι, όλα σπιτικής παραγωγής.

Βασ. Σοφίας 52, Μαρούσι, 2108027058-9

7) Υοleni’s

Ξεκίνησε ως διαδικτυακό κατάστημα, όμως, πλέον, έχει αποκτήσει και μια μόνιμη έδρα στο Κολωνάκι. Διαθέτει αρκετά τμήματα -το μπιστρό, το κελάρι, το olive oil bar, το κρεοπωλείο, είναι μόνο μερικά από αυτά- που εκτείνονται σε πέντε συνολικά ορόφους. Στο παραδοσιακό εδωδιμοπωλείο φιλοξενούνται περισσότερα από 1000 εκλεκτά προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Περάστε, επίσης, από τη γωνιά κοπής αυθεντικών αλλαντικών και τυριών, απολαύστε λαχταριστά ψωμάκια στον το χώρο με είδη αρτοποιίας, διαλέξτε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προμηθευτείτε χειροποίητα ζυμαρικά, ενώ αν έχετε διάθεση να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας μπορείτε να παρακολουθήσετε ακόμα και μαθήματα μαγειρικής!

Σόλωνος 9, Κολωνάκι, 2122223623

8) Benito

Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, αν βρεθείτε στο Φαληράκι, αξίζει μια επίσκεψη στο κατάστημα του Benito Sanzoni. Ο Απόστολος και ο Λιμπόριο, οι γιοι του, θα σας εξυπηρετήσουν με εγκαρδιότητα, προσφέροντάς σας τις γνώσεις τους. Τελεμές Θράκης, πολλά ελληνικά παραδοσιακά τυριά, λουκάνικα σε διάφορες γεύσεις, τσιροσαλάτα, αληθινή πολίτικη λακέρδα συνοδευμένη με το κόκκινο κρεμμυδάκι, λυκουρίνους (δηλαδή καπνιστό κεφαλόπουλο), νόστιμες σπιτικές σαλάτες (πικάντικες και μη ), αλλά και τα περιβόητα γιαλαντζί ντολμαδάκια του, είναι μόνομερικές από τις λιχουδιές που θα σας παρασύρουν. Μην παραλείψετε να ρίξετε μια ματιά και στο περίφημο χειροποίητο φύλλο κρούστας που εισάγεται από την Τουρκία τον «γιουφκά», φτιαγμένο από τα χέρια της κυρίας Ευδοκίας, τη σύζυγο του κυρίου Benito.

Θέτιδος 22, Π. Φάληρο 175 61, 210 9837 677 & 210 9855 252

9) Μιράν

Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης ξεκινά το 1922, στην Παλιά Κοκκινιά, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο εργαστήριο. Το 1983 ανέλαβε ο Μπέδρος Μιράν και επέκτεινε το εργαστήριο σε μια σύγχρονη εργοστασιακή μονάδα, ενώ τη δεκαετία του 90’ η επιχείρηση περνά στον Μιράν Κουρουνλιάν. Γνωστός για τον παστουρμά από κρέας καμήλας, ο Μιράν πλέον διαθέτει ένα σημείο λιανικής πώλησης στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Ευριπίδου 45, κι ένα κατάστημα λιανικής στο κέντρο του Πειραιά.

Η επώνυμη και ανώνυμη πελατεία του έρχεται από όλα τα σημεία της Αττικής για να γευτεί τις λιχουδιές του: εκτός από τον παστουρμά του, ο Μιράν φημίζεται για το πικάντικο σουτζούκι, το παστράμι, αλλά και τα βουβαλίσια κρέατα που φέρνει από την Κερκίνη Σερρών. Επίσης, θα βρείτε προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα, καθώς και παλαιωμένα τυριά και αλίπαστα από μικρά ελληνικά εργαστήρια.

Ευριπίδου 45, Αθήνα, 210 3217187/ Τσαμαδού 2, Πειραιάς , 21 0412 1766

10) Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Το 1935 ο Σαρκίς Αραπιάν έστησε ένα μικρό εργαστήρι στην παλιά Κοκκινιά και άνοιξε το μικρό κατάστημα της οδού Ευριπίδου, από όπου και ξεκίνησε να προμηθεύει τους Αθηναίους και την επαρχία με παστουρμά και σουτζούκι.

Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, ο Φάνης Θεοδωρόπουλος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας, έχοντας μεταφέρει την παραγωγή του παστουρμά σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Προσουτσάνη Δράμας, στους πρόποδες του όρους «Φαλακρό», ακολουθώντας τις παραδοσιακές συνταγές, που επιβάλλουν τη μεγάλη σε διάρκεια ωρίμανση και το χειροποίητο (ζυμωτό) τσιμένι.

Εδώ θα βρείτε και μια μεγάλη ποικιλία εκλεκτών αλλαντικών, αλλά καικαραμανλίδικες συνταγές, όπως παστουρμαδοπιτάκι ή χειροποίητα ντολμαδάκια για να τα απολαύσετε με το ουζάκι σας.

Ευριπίδου 41, Αθήνα, 210 3217238

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share