Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Hams & Clams: Στρείδια και jamon με θέα την θάλασσα του Πειραιά!

Η συνήθεια που έγινε λατρεία!

30 Οκτωβρίου 2018 14:06
Hams & Clams: Στρείδια και jamon με θέα την θάλασσα του Πειραιά!

Το πρώτο εγχείρημα των τεσσάρων φίλων από τον Πειραιά, του Μενέλαου- που έχει και την ευθύνη της κουζίνας ως σεφ- του Σταύρου, του Δημήτρη και του Παντελή ήταν μία wine pub στη Φρεαττύδα, το «Corks & Forks».

Η αισθητική του, η κουζίνα του, οι επιλογές σε κρασιά και cocktailsέγιναν πολύ γρήγορα σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν ποιότητα, στις γαστρονομικές τους αναζητήσεις και επιλογές.

Έτσι η παρέα αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και δημιούργησε το «Hams and Clams» και πάλι στον Πειραιά, που, όμως, πλέον έχει μετακομίσει στην Μαρίνα Ζέας.

Με αναφορές από οικογενειακά μαγαζιά της Ανδαλουσίας και τα γραφικά deli της Νότιας Ιταλίας- γι'αυτό, άλλωστε, επέλεξαν και τον Πειραιά- το «Hams and Clams» συνδυάζει δυο διαφορετικές γαστρονομικές τάσεις- την αγάπη για τα θαλασσινά και συγκεκριμένα τα στρείδια και την απόλαυση ενός γευστικού jamon- οπότε θα λέγαμε ότι είναι ένα πάντρεμα oyster bar και tapas restaurant.

Το jamon (ham) είναι ισπανικό αλλαντικό, από χοιρινό που έχει διατηρηθεί μέσα από το αλάτισμα, το κάπνισμα ή υγρό ωρίμανσης. Παραδοσιακά γίνεται μόνο από το πίσω πόδι των χοίρων. Τα χοιρομέρια αφήνονται αλατισμένα για δύο εβδομάδες ώστε να αρχίσει η ξήρανση, μετά ξεπλένονται και στεγνώνουν τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Η διαδικασία ωρίμανσης στη συνέχεια, κρατάει τουλάχιστον δώδεκα μήνες, ενώ κάποιοι παραγωγοί τα αφήνουν έως και 48 μήνες. H διακόσμηση του «Hams and Clams» λιτή και καλαίσθητη, θυμίζει παράλια της Μεσογείου, ενώ από την υπέροχη βεράντα του μπορείτε να απολαύσετε τη θέα και να χαζέψετε τα σκάφη που δένουν στην μαρίνα.

Με ένα oyster bar που φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σας, απ’ όπου μπορείτε ουσιαστικά να διαλέξετε τι προτιμάτε, και επιλογές από τα καλύτερα jamon του κόσμου για τους λάτρεις του είδους, η φιλοσοφία των δημιουργών του, που είναι «make people happy through food» (κάνουμε τους ανθρώπους ευτυχισμένους μέσω του φαγητού»), βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της.

Εσείς το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αφεθείτε στην απόλαυση. Στο oyster bar τώρα, θα βρείτε στρείδια, πορφύρες, φούσκες, θαλασσινές μπρουσκέτες, χέλι καπνιστό και αχνιστούς πετροσωλήνες, που μπορείτε να τα παραγγείλετε και σε πιατέλα για να τα δοκιμάσετε όλα, αλλά και μεγαλύτερα πιάτα για τη μέση, όπως το ριζότο με πεταλίδες και τις αχιβάδες.

Τα στρείδια είναι εισαγωγής, έρχονται από τη Γαλλία, αλλά τα υπόλοιπα τα παίρνουν από ντόπιους προμηθευτές.

Ακόμα κι αν δεν είστε φαν των θαλασσινών, εδώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε ένα σφηνάκι στρειδιών.

Ιδιαίτεροι συνδυασμοί που συναρπάζουν τον ουρανίσκο, το σφηνάκι Bloody Mary με στρείδι, το σφηνάκι Βότκα με στρείδι και χαβιάρι, ή τα Στρειδιά με Spicy Tequila, ενώ πολύ δυνατό είναι και το πιο ανατολίτικο σφηνάκι Sake με στρείδι.

Αν και η κουζίνα του μαγαζιού είναι κατά βάση μεσογειακή, θα βρείτε και μια εκδοχή αμερικανική με καταβολές από τη Νέα Ορλεάνη, τα στρείδια Rockefeller με μια πεντανόστιμη σάλτσα.

Στις deli γεύσεις, φιγουράρει το Jamon iberico de bellota, αλλά και ένα φρεσκότατο Ceviche τσιπούρας.

Συνοδεύστε το γεύμα σας με μια πράσινη σαλάτα με κινόα, γαρίδες και αβοκάντο, που επίσης μυρίζει θάλασσα, ή την παραδοσιακή συνταγή της Νότιας Ιταλίας με ένα ελληνικό twist, αφού περιλαμβάνει τομάτα, κρεμμύδι, αλλά και τη δική μας πιπεριά Φλωρίνης, ενώ αν προτιμάτε μια εκλεπτυσμένη γεύση δοκιμάστε την Caprese με τυρί Burrata (125 gr) και prosciutto.

Στα κυρίως πιάτα θα βρείτε, μαλακές τορτίγιες με μοσχάρι και γαρίδες, φρέσκο αστακό με λιγκουίνι, χταπόδι με πατάτα και καραμελωμένο κρεμμύδι,ριζότo με πεταλίδα, κοχυλάκι και αχιβαδάκι, χέλι καπνιστό με πράσινη φάβα, καλαμάρι με σάλτσα ντομάτας και μελιτζάνας, ενώ για τους κρεατοφάγους υπάρχει μια επιλογή με φιλετάκια με καπνιστή σάλτσα καρύδας και κόλιανδρο.

Για το ποτό σας μπορείτε να επιλέξετε κρασί (θα βρείτε γύρω στις εξήντα ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες), μπύρα, ή κάποιο κοκτέιλ από τις μοναδικές επιλογές του bar.

Αν θέλετε, μπορείτε να το συνοδεύσετε με μικρά ορεκτικά ή κάποια μεγαλύτερα πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τα μοιράζεστε με την παρέα σας.

Από τα κοκτέιλς του καταλόγου ξεχωρίζουν το πικάντικο Bloody Caesar(βότκα, clamato, μπαχαρικά, μπισκ), το La Vida Loca (mezcal, πουρέ ανανά, γάλα καρύδας, λάιμ), αλλά και το φινετσάτο Red Violet, που έχει ως βάση το κρασί ενισχυμένο με μπαχαρικά, λικέρ βιολέτα, και lemon tonic.

Από τα ορεκτικά, οι λάτρεις της ισπανικής κουζίνας προτιμήστε τα λουκάνικο chorizo με μέλι και κόκκινο κρασί, ή την κρύα σούπα ψητής ντομάτας με jamon, ενώ θα βρείτε και πολλές επιλογές σε μπρουσκέτες, που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Κόστος: περίπου 35 ευρώ το άτομο με ποτό

Ανοιχτά καθημερινά από τη 13:00

Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 21 0418 6683

bovary.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share