Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Στην Αμερικάνα του Μετς θα φας τους πιο κολασμένους λουκουμάδες!

Πεντανόστιμοι!

23 Μαΐου 2018 15:53
Στην Αμερικάνα του Μετς θα φας τους πιο κολασμένους λουκουμάδες!

Δυο καλοί φίλοι και κάτοικοι του Μετς, o Μάριος Ηλιάκης και ο Γιάννης Τσορτανίδης, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το χόμπι του πρώτου και να προστεθούν στη γειτονιά τους, που τελευταία αποκτάει συνεχώς καινούργια στέκια, τη δική τους σφραγίδα.

Ο Μάριος, λοιπόν, αγαπάει τη μαγειρική και κυρίως τη ζαχαροπλαστική, ο Γιάννης τα γλυκά, οπότε έστησαν το δικό τους μαγαζάκι, την Αμερικάνα.

«Την βρήκαμε τον Απρίλιο το 2017. Άδεια και ρημαγμένη από τους προηγούμενους ενοικιαστές, με πολλά πολεοδομικά προβλήματα που με δικά μας έξοδα χρόνο και πολύ κόπο τακτοποιήσαμε. Ξηλώσαμε όλες τις διακοσμητικές κατασκευές που είχαν παρατήσει οι προηγούμενοι μέσα στο μαγαζί , αλλά και έξω στο πεζοδρόμιο, περάσαμε καινούργιους σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης και εντελώς καινούργια ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Αλλάξαμε τα κουφώματα, και επαναφέραμε το πεζοδρόμιο στην κανονική του κατάσταση. Όταν τον Ιούνιο του 2017 ψηφίστηκε καινούργια υγειονομική διάταξη, έπρεπε να χωρέσουμε στην κουζίνα τέσσερις νεροχύτες και ένα πέμπτο νιπτηράκι με ποδοκίνητο μηχανισμό για το πλύσιμο των χεριών, ή τρείς) νεροχύτες με πλυντήριο πιάτων, συν το έξτρα νιπτηράκι για τα χέρια. Και ενώ τελικά αλλάζοντας τα σχέδια τα χωρέσαμε όλα, οι επόπτες υγείας είχαν άλλη άποψη και από κατάστημα παρασκευής πλήρους γεύματος, μας καθαίρεσαν σε κατάστημα πρόχειρου γεύματος. Έτσι, η Αμερικάνα άλλαξε μορφή κι έγινε street food», λένε ο Μάριος και ο Γιάννης, αφηγούμενοι την ιστορία τους. Η αλήθεια όμως είναι πως παρά τις δυσκολίες το μαγαζί τους είναι μοναδικό κι έχει αποκτήσει φανατικούς θαμώνες- οπότε « τέλος καλό, όλα καλά».

Η ονομασία του προέρχεται από τα κρόνατ που σερβίρει, ένα καθαρά αμερικάνικο γλυκό – κυρίως νεοϋορκέζικο θα λέγαμε- που ετοιμάζουν επιτόπου με την παραγγελία σας και το τηγανίζουν μπροστά στα μάτια σας, για να είναι πάντα τραγανό και φρέσκο, αν κι εμείς πιστεύουμε ότι ακόμα κι αν κρυώσουν, τα κρόνατ παραμένουν εξίσου νόστιμα.

Επιπλέον τα παιδιά ήθελαν ένα όνομα γένους θηλυκού, όποτε συνδυάζοντας αυτά τα δυο στοιχεία κατέληξαν στην «Αμερικάνα».

Το κρόνατ τώρα είναι φτιαγμένο από ζύμη κρουασάν, που κόβεται με το κουπ-πατ του ντόνατ και τηγανίζεται σε λάδι. Είναι δηλαδή ένα τραγανό ντόνατ που σπάει σε κάθε δαγκωματιά, σχεδόν όπως ένα κρουασάν.

Αντίστοιχα οι τρύπες του είναι αυτό που μένει από το ζυμάρι, όταν κοπεί στο σχήμα του ντόνατ.

Και επειδή είναι μικρές και τραγανές, μπορείτε άνετα να τις μοιραστείτε με την παρέα σας.

Στην Αμερικάνα θα βρείτε δυο είδη: τα κρονάτ με σιρόπι ( 2.70 ευρώ) ή τα κρόνατ με τρύπες και σιρόπι ( 2.90 ευρώ).

Οι προτάσεις των ιδιοκτητών όσο αφορά στα σιρόπια που φτιάχνονται από τους ίδιους είναι εξαιρετικά πρωτότυπες.

Μπορείτε, μάλιστα, να επιλέξετε και πάνω από ένα με μια μικρή επιπλέον χρέωση.

Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε σιρόπι από σμέουρο, αλατισμένης καραμέλας, με μάνγκο, με φράουλα, μσιρόπι Αγαύης και σφενδάμου, ή σιρόπι με μέλι και καρύδια.

Αν πάλι θέλετε, μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κρέμα ζαχαροπλαστικής, σοκολάτας γάλακτος ή λευκή, ενώ αν είστε σε δίαιτα προτιμήστε τα φρούτα.

Μια πολύ νόστιμη πρόταση είναι και αλμυρές εκδοχές με τυρί και μέλι, με γραβιέρα Αμφιλοχίας, με μοτσαρέλα βουβαλίσια, camembert ή ξινομυζήθρα Κρήτης.

Επίσης στην Αμερικάνα θα βρείτε άλλα τέσσερα ατομικά γλυκά.

Μία μους μαύρης σοκολάτας με παστεριωμένα ασπράδια – ιδανική ακόμα και για για τα παιδιά- ένα γλυκό με βάση το γιαούρτι - ελαφρώς γλυκό και λεμονάτο με μια ιδέα βανίλιας - με πλούσιο φρουτένιο σιρόπι σμέουρου (κόκκινου βατόμουρου), ένα μπανόφι με βάση από τρύπες κρόνατ, σοκολάτα, αληθινό τόφι, λιωμένη μπανάνα (και όχι κομμένη ροδέλες) με άγλυκη χειροποίητη σαντιγί που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σας τη στιγμή της παραγγελίας και ένα ζελέ φράουλας φτιαγμένο από φρέσκιες άβραστες πολτοποιημένες - και αποστειρωμένες - φράουλες, που είναι σαν να τρως φρέσκια συμπυκνωμένη φράουλα.

Τα ίδια γλυκά μπορείτε να τα παραγγείλετε σε επιστρεφόμενο ανοξείδωτο μπολ για 6 ή 10 άτομα. Μπορείτε επίσης να φέρετε το δικό σας μπολ και να σας το γεμίσουν με μους μαύρης σοκολάτας, γλυκό με γιαούρτι και σμέουρο, ή ένα πλούσιο και φρεσκοφτιαγγμένο μπανόφι με βάση από τρύπες κρόνατ. Επίσης, πρόσφατα ξεκίνησαν να φτιάχνουν και χειροποίητο παγωτό, σε δική τους μηχανή με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα του Συλλιγάρδου, από την Νεάπολη Λασιθίου Κρήτης και εκχύλισμα αληθινής βανίλιας, χωρίς πρόσθετα και διογκωτικά, που ενδείκνυται για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά κι ένα δροσερό σορμπέ από πραγματικά φρούτα.

Τέλος, επειδή οι ιδιοκτήτες έχουν και οικολογική συνείδηση, το χρησιμοποιημένο λάδι από τις φριτέζες φιλτράρεται, καθαρίζεται και γίνεται σαπούνι σε πλάκες που μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα, ενώ στα άμεσα σχέδιά τους είναι να αρχίσουν και delivery στην γύρω περιοχή με ποδήλατο.

Ώρες λειτουργίας:

Ανοιχτά Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 3 το μεσημέρι με 12 το βράδυ, Παρασκευή 3 το μεσημέρι με 2 το πρωί του Σαββάτου, Σάββατο 10 το πρωί με 2 το πρωί της Κυριακής και Κυριακή 10 το πρωί με 9 το βράδυ.

Τις Δευτέρες το κατάστημα είναι κλειστό.

Αναπαύσεως 15, Μετς, 2109242966

Πηγή; bovary.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share