Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

5 ιστορικά ταβερνάκια της Αθήνας με το πιο νόστιμο και ποιοτικό φαγητό!

Τρέξτε να δοκιμάσετε!

23 Μαρτίου 2018 16:44
5 ιστορικά ταβερνάκια της Αθήνας με το πιο νόστιμο και ποιοτικό φαγητό!

Είναι και αυτά τα ταβερνάκια που τα ξέρουν μόνο οι ψαγμένοι (ή οι παππούδες μας), που μόλις τα επισκέπτεσαι μένεις αποσβολωμένος μπροστά στο μεγαλείο της απλότητας του καλού, λιτού φαγητού και του φιλικού περιβάλλοντος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ντεκόρ για να εντυπωσιάσει. Ή μάλλον δεν χρειάζεται κανένα ντεκόρ. Είναι κάτι τέτοια μαγαζιά, για τα οποία καμιά φορά φοβάσαι να μιλήσεις τριγύρω μήπως η αυξημένη πελατεία τα «μαγαρίσει» και τα κάνει ένα με όλα τα άλλα τυποποιημένα της Αθήνας. Ενώ προ στιγμήν μάς πέρασε από το μυαλό να κρατήσουμε καλά κρυμμένα αυτά τα ταβερνάκια-διαμάντια, τελικά η μεγαλοψυχία μας κυριάρχησε και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας 5 από τα πιο αγαπημένα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάσα: Ποιοι θα πάρετε εκτάκτως γύρω στα 200 ευρώ επιπλέον στις 29 Μαρτίου;

1. Λουκιδέλης
Μια από τις πιο ονομαστές ταβέρνες της περιοχής, ο μίστερ Λουκιδέλης, ικανοποιεί από το 1932 καλοφαγάδες σερβίροντας απλό, παραδοσιακό φαγητό σε προσιτές τιμές. Τα «σουξέ» του μαγαζιού, τα τηγανητά αμελέτητα, τα κεφτεδάκια Σίφνου και η τυρόπιτα Μυκόνου δεν λείπουν σχεδόν από καμία παραγγελία, καθώς συνοδεύουν άψογα το σπιτικό κρασί, που ρέει άφθονο. Χαρακτηριστικό της ταβερνούλας είναι τα τραπεζάκια που γεμίζουν το πεζοδρόμιο το καλοκαίρι με παιδιά να τρέχουν τριγύρω και να παίζουν και γάτες να νιαουρίζουν παρακαλώντας για μια μπουκίτσα από τις χορταστικές μερίδες. Στα plus ότι ο Λουκιδέλης έχει και δικό του πάρκινγκ.

info
Γ. Παπανδρέου 79, Ν. Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2510659

2. Ο Κίτσουλας
Εάν δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να μαγειρέψεις, ο Κίτσουλας θα γίνει το στέκι σου. Απλό, νόστιμο, σπιτικό φαγάκι που θα ευχαριστήσει όχι μόνο τους γευστικούς σου κάλυκες αλλά και το πορτοφόλι σου χάρη στις απίστευτα οικονομικές τιμές του. Εάν τον επισκεφθείς, δεν πρόκειται να εντυπωσιαστείς από την ατμόσφαιρα ή το ντεκόρ του αλλά από τα ζουμερά μπιφτέκια και τις γευστικές του πίτες, που από το 1946 τον έχουν κάνει δημοφιλή. Στον κατάλογό του θα βρεις όμως και τα κλασικά μαμαδίστικα φαγητά, όπως φρικασέ, μουσακά και γεμιστά κολοκύθια, που όλοι αγαπάμε αλλά κανείς δεν έχεις χρόνο να φτιάξει.

info
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6814798

3. Σκυλόδημος
Περνώντας το κατώφλι της ιστορικής αυτής μπακαλοταβέρνας διακτινίζεσαι σε μια άλλη εποχή. Τα ηνία του μαγαζιού του πατέρα του, έχει αναλάβει από το 2001 σαν άλλος «μπακαλόγατος», ο Φίλιππας Σκυλόδημος που είναι άριστος οικοδεσπότης. Είδη μπακαλικής και μαναβικής και μια βιτρίνα με τυριά και αλλαντικά, σταθεροί θαμώνες που τρωγοπίνουν σε ένα δωμάτιο περίπου 40 τετραγωνικών, όλοι μαζί, σαν μια παρέα είναι η εικόνα που συναντάται καθημερινά τα μεσημέρια. Είναι η χαρά των απανταχού καλοφαγάδων ενώ υπάρχει και μια ακόμα μικρή αίθουσα, προέκταση του παραδοσιακού μπακαλομάγαζου, διαμορφωμένη σε στυλ παλιάς ταβέρνας. Μεζεδάκια φτιαγμένα με άπλετο μεράκι, φρεσκοτηγανισμένη μαρίδα, γαρίδες, ζουμεροί κεφτέδες, φρέσκες τηγανητές πατάτες, χωριάτικη σαλάτα με «αληθινή» φέτα συνοδεία κρασιού με ωραίεες λαϊκές μουσικές είναι η συνταγή που κάνει τους θαμώνες που μένουν ακόμα και εκτός Πειραιά να επιστρέφουν ξανά και ξανά…

info
Δεληγιώργη 16, Πειραιάς, τηλ. 694 5059328, Κυριακή κλειστά

4. Κοτταρού
Ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά ταβερνάκια του Κέντρου, η υπόγεια, χαμηλοτάβανη Κοτταρού έχει εδώ και χρόνια σταθερούς θαμώνες, οι οποίοι επιστρέφουν για τα μεζεδάκια, αλλά κυρίως για τη ζεστή ατμόσφαιρα και τη μουσική. Εκεί όλοι γίνονται μία παρέα, με τους μουσικούς να κάθονται στο κεντρικό τραπέζι με το κρασάκι τους, τραγουδώντας χωρίς μικρόφωνο, καλώντας όλους τους παρευρισκόμενους να τους συνοδέψουν. Αν και είναι μικρό και χαμηλοτάβανο, σε αποζημιώνει με την αίσθηση της παλιάς διασκέδασης.

info
Αγ. Σοφίας 43, Κολωνός, τηλ. 21 0512 0682

5. Οικονόμου
Στην ταβερνούλα αυτή του ’30 μπορεί να λείπουν τα φανταχτερά ντεκόρ και οι εντυπωσιακές ονομασίες πιάτων, αλλά περισσεύει το καλό, γευστικό φαγητό. Μερικές μεταξοτυπίες από γνωστά έργα Ελλήνων ζωγράφων, όπως ο Ψυχοπαίδης, ο Σταθόπουλος και ο Φασιανός στους τοίχους είναι αρκετές για να σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή, ενώ απολαμβάνεις φαγητό με υλικά υψηλής ποιότητας. Το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ο κόκορας κρασάτος, το κουνέλι στιφάδο και λαδερά και η βαρελίσια φέτα είναι μερικά από τα σπουδαία πιάτα ο γιος Οικονόμου πλέον έχει κρατήσει εδώ και 90 χρόνια. Εκεί μην περιμένεις να ακούσεις μουσική ή να δεις τηλεπερσόνες. Εκεί θα φας το φαγητό σου με ηρεμία πλάι σε κανονικούς ανθρώπους και θα φύγεις όλο χαρά που επέλεξες αυτό το ταβερνάκι.

info
Τρώων 41 και Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 34 67 555

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share