Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μentaleaty: To εξωστρεφές ασιατικό εστιατόριο που δουλεύουν άνθρωποι με σοβαρά ψυχο-κοινωνικά προβλήματα!

13 Μαρτίου 2018 18:08
Μentaleaty: To εξωστρεφές ασιατικό εστιατόριο που δουλεύουν άνθρωποι με σοβαρά ψυχο-κοινωνικά προβλήματα!

Ένα ξεχωριστό εστιατόριο που ανήκει στις δράσεις του συνεταιρισμού «Αθηνά – Ελπίς», είναι το Mentaleaty.

Θα το βρείτε στην Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Κεραμεικό και η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι εδώ απασχολούνται άτομα με θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο την αποκατάσταση, επαγγελματική τους ένταξη και την θεραπευτική τους υποστήριξη.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Συνεταιρισμού άλλωστε προϋπήρχαν του εστιατορίου, και περιλαμβάνουν κι ένα συνεργείο καθαρισμού και διαχείρισης πρασίνου το οποίο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, με αξιοπιστία, συνέπεια σε χαμηλό κόστος, φωτοτυπικό κέντρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196 εντός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Ακτ Café εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή, και το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης.

Ο συνεταιρισμός στηρίζεται στη φιλοσοφία «Επιχειρούμε με Κοινωνικό Προσανατολισμό», με το όποιο και τα κέρδη επανατοποθετούνται στην κοινωνική επιχείρηση.

«Mentality» σημαίνει νοοτροπία.

Στις παραπάνω έννοιες οι δημιουργοί του εστιατορίου πρόσθεσαν μία ακόμα, αυτήν του «τρώω» (eat) και έτσι η ονομασία Asian Food Therapy – Mentaleaty, που σημαίνει ότι μέσω του φαγητού, μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης, μπορούμε να αλλάξουμε την οπτική μας για τον κόσμο.

Αυτό, λοιπόν, το εγχείρημα, που είναι και το πιο εξωστρεφές από τις δράσεις του συνεταιρισμού, στόχο έχει, να απασχολήσει άτομα με σοβαρά ψυχο-κοινωνικά προβλήματα, χωρίς όμως να αποκλείονται και άτομα από τον γενικότερο πληθυσμό. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι εδώ θα σας σερβίρουν χαμογελαστά πρόσωπα, ευγενέστατα παιδιά, που χαίρονται γι' αυτό που κάνουν και θα σας το μεταδώσουν. Η κουζίνα έχει σαφή προσανατολισμό στην παράδοση της Ανατολής, που σύμφωνα με τους υπευθύνους δεν ήταν μια ασφαλής για την αγορά.

Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισαν να ρισκάρουν και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι υπεύθυνοι του εστιατορίου δίνουν μεγάλη σημασία τόσο στις πρώτες ύλες, όσο και στον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, φροντίζοντας πάντα οι μερίδες να είναι εξαιρετικά χορταστικές και πολύ οικονομικές.

Κι επειδή η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον όλες οι συσκευασίες είναι από ανακυκλωμένο χαρτί. Επίσης, στην κουζίνα του Mentaleaty δεν χρησιμοποιούνται ενισχυτικά γεύσης, γίνεται ανακύκλωση των λαδιών, ώστε να αξιοποιούνται για την παραγωγή βιακαυσίμων, ενώ η διανομή του φαγητού γίνεται με τους ποδηλάτες της Bondex και όχι με μηχανάκια.

Στην τζαμαρία του Μentaleaty θα δείτε μια τεράστια καρδιά με το μότο «better food for a better world», ενώ στον εσωτερικό καλαίσθητο του χώρο κυριαρχεί το ξύλο και οι ασπρόμαυρες επιφάνειες.

Η κουζίνα του ανοιχτή, οπότε μπορείτε να παρακολουθείτε τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος σας.

Τα μενού επιμελείται ο σεφ Ερίκο Ρονάλντο και ανανεώνεται ανά έξι με οκτώ μήνες. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει τριάντα δυο διαφορετικά πιάτα, από τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Σιγκαπούρη.

Πέρα από τις γνωστές συνταγές, που μπορείτε να βρείτε σε ανάλογα μαγαζιά όπως τα love wonton, τα κλασικά spring rolls, ή εξαιρετικά noodles όλων των ειδών (από αυγό, ρύζι, φασόλια, διάφανα,s tick, με satay sauce), θα ανακαλύψετε και πιο ψαγμένες γεύσεις.

Δοκιμάστε το 5stars Pad Thai, δηλαδή υπέροχα noodles με λαχανικά που όλα μαζί δένουν με σάλτσα Tamarind, με κάρυ, φιστίκι και λάιμ, τη σούπα Λέμακ Λάξα με διάφανα νουντλς ρυζιού, κάρυ, γάλα καρύδας, κόκκινες πιπεριές, αγγούρι και ανανά, το Πάνσιτ Γκουϊσάντο από τις Φιλιππίνες, ή τα επίπεδα νουντλς ρυζιού της Σιγκαπούρης. Πολύ ιδιαίτερη είναι και η σαλάτα από το Τόκυο με καβούρι, αγγούρι, καρότο και σως τύπου σεφ, ή η πολυνησιακή με αβοκάντο, τόνο, μαρούλι και σως βινεγκρέτ αλλά και το τηγανητό ρύζι Nazi Goreng, με μοσχάρι, κόκκινες και πράσινες πιπεριές και κρεμμυδάκια, για όσους αγαπούν τις ελαφρώς καυτερές γεύσεις. Επίσης, θα βρείτε και όλα τα γνωστά signature πιάτα, όπως το γλυκόξινο χοιρινό, μοσχάρι σε σάλτσα οστρακοειδών, κοτόπουλο ή μοσχάρι Satay, Terriyaki ή με κάρυ. Επίσης υπάρχουν επιλογές και με φαγητά χωρίς γλουτένη για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή.

Αφήστε χώρο στο τέλος για επιδόρπιο και παραγγείλετε οπωσδήποτε τα ταϊλανδέζικα παγωτορολά της Chocotopia, όπως το Nanny's Recipe με αζτέκικη σοκολάτα με κάρδαμο, ξύσμα πορτοκαλιού και φουντούκι, το Milky way με βύσσινο, κρέμα γάλακτος, κεράσι και φουντούκι, ή το Lemon power με σοκολάτα, λεμόνι, φραγκοστάφυλο και κεράσι - θα με θυμηθείτε! Το Μentaleaty παρέχει υπηρεσίες delivery σε όλη την περιοχή του κέντρου, ενώ τις μέρες αιχμής καλό είναι να έχετε κράτηση.

Μεγάλου Αλεξάνδρου 114-118, Κεραμεικός, 213-0405430

Πηγή; bovary.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share