Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

4+1 ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή την Πέμπτη!

22 Φεβρουαρίου 2018 15:20
4+1 ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή την Πέμπτη!

Eίστε λάτρεις των εικαστικών τεχνών; Αν ναι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε μία από τις παρακάτω εκθέσεις, οι οποίες ξεκινούν την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018. Οι εκθέσεις είναι ποικίλες, με ελεύθερη είσοδο, και περιλαμβάνουν είτε έργα ζωγραφικής είτε πρωτότυπα projects. Η μία, μάλιστα, εξ αυτών, συνοδεύει την παρουσίαση ενός βιβλίου. Δείτε παρακάτω:

1. Ράνια Μπέλλου – Ατομική έκθεση «Immortal Love or Ode to the Past»

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την τέταρτη ατομική έκθεση της Ράνιας Μπέλλου με τίτλο «Immortal Love or Ode to the Past». Στην έκθεση παρουσιάζονται σχέδια τα οποία φιλοτέχνησε η καλλιτέχνις τα τελευταία δύο χρόνια. Τα έργα βασίζονται σε ένα ημερολόγιο της περιόδου 28 Μαΐου 1945 έως 16 Φεβρουαρίου 1952 το οποίο ανακάλυψε σε κάποια υπαίθρια αγορά της Αθήνας.

Ο συντάκτης του ημερολογίου Π. Στάης αποτύπωσε στο χαρτί σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, όνειρα, αλλά και δικά του ερωτικά ποιήματα. Το ημερολόγιο είναι κατά κύριο λόγο γραμμένο στα ελληνικά· έχει γράψει μόνο λίγα αποσπάσματα στα αγγλικά, τα οποία είναι αφιερωμένα στην εκλεκτή της παιδικής του ηλικίας, τη Μάρθα, την οποία αποχωρίστηκε πριν τριάντα πέντε χρόνια, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο ημερολόγιο υπάρχει ένα ποίημα που γράφτηκε στη Σμύρνη το 1919. Το παλιό χειρόγραφο ημερολόγιο έχει σκληρό, δερματόδετο εξώφυλλο το οποίο κοσμεί η Ακρόπολη, σχεδιασμένη και ζωγραφισμένη στο χέρι.

Ο τίτλος της έκθεσης «Immortal Love or Ode to the Past», παραπέμπει σε ένα από τα ομότιτλα ποιήματα του ημερολογίου. Ο δημιουργός του έγραψε το ποίημα προσμένοντας να ξανασμίξει με την αγαπημένη του. Η επίμονη νοερή παρουσία της αγαπημένης του, ενισχύεται από το έντονο αίσθημα απώλειας που βιώνει και από την εμμονή του να την αναζητά.

Πότε:

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 19:00

Διάρκεια: 22 Φεβρουαρίου – 14 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Σάββατο 11:00 – 15:00, Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 19:00

Πού:

Kalfayan Galleries
Χάρητος 11, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

2. Ομαδική έκθεση «Όψεις της Ελλάδας No 1»

Εγκαίνια την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 19.00 και διάρκεια έως τις 21 Απριλίου 2018, θα έχει η έκθεση «Όψεις της Ελλάδας No 1», «Views of Greece Vol. 1».

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Πολλές και διαφορετικές απόψεις της Ελλάδας παρουσιάζει η νέα ομαδική έκθεση που εγκαινιάζεται στο i-D ProjectArt στις 22 Φεβρουαρίου (19.00) με τίτλο «Όψεις της Ελλάδας No 1» («Views of Greece Vol. 1»). Ζωγραφικές απόψεις του τόπου μας που κάνουν αναφορά στις ιστορικές καταβολές του, στέκονται στις φυσικές ομορφιές για να φτάσουν στην σημερινή καθημερινότητα με σκοπό να αναδείξουν όλα αυτά που κοιτάμε, αλλά πλέον δεν βλέπουμε. Όλα αυτά τα σημαντικά που αναλώνονται στη σφαίρα του δεδομένου».

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Μαρία Γιαννακάκη, Γιάννης Κόττης, Δημήτρης Κούκος, Ελένη Παυλοπούλου, Παύλος Σάμιος. Την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια του ProjectArt και της έκθεσης έχει η Μαρία Ξανθάκου.

Πότε:

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 19.00

Διάρκεια: 22 Φεβρουαρίου – 21 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 -19:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00 – 21:00

Πού:

i-D ProjectArt
Κανάρη 12, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

3. Απόστολος Χαντζαράς – Ατομική έκθεση ζωγραφικής «Το κίτρινο πάτωμα / Yellow Floor»

Πρόκειται για την 12η ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, στην οποία με το γνώριμο ζωγραφικό του ιδίωμα, αφηγείται μια ιστορία για την αγωνιώδη διαδρομή του δημιουργού μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης Μαράη Γεωργούση:

«Ο Χαντζαράς δημιούργησε ένα ζωγραφικό σενάριο αποτελούμενο από μία σειρά 50 ζωγραφικών έργων με εσωτερική ροή, τα οποία συνθέτουν μια αυτοτελή ιστορία με πρωταγωνιστή – ήρωα τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι ιστορίες-σκηνικό εμφορούνται από έντονη θεατρικότητα, ενώ κεντρικό σημείο αναφοράς αποτελεί η υπαρξιακή αγωνία του καλλιτέχνη. Ο Χαντζαράς έχει απόλυτη επίγνωση των μεταπτώσεων και της εσωτερικής πάλης, τις οποίες ξορκίζει μέσα από το έργο του. Ο καλλιτέχνης – ήρωας έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με την δυσκολία της έμπνευσης και της δημιουργίας, την «οντολογική αγωνία» κατά τον Kierkegaard, το ανικανοποίητο, τον ερωτισμό, την τρωτότητα της ανθρώπινης υπόστασης».

Πότε:

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 19:30

Διάρκεια: 22 Φεβρουαρίου – 17 Μαρτίου

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 15:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 15:30 & 17:30 – 21:00

Πού:

Γκαλερί Σκουφά
Σκουφά 4, Κολωνάκι

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

4. Μυρτώ Ξανθοπούλου -Ατομική έκθεση «Μακέτα για τον Ουρανό»

Μακέτα για τον Ουρανό, είναι ο τίτλος της τρίτης ατομικής έκθεσης της Mυρτώς Ξανθοπούλου στη γκαλερί Elika.

Πού πάνε τα περιστέρια όταν πεθάνουν;
Ποιός θα ταΐσει τις γάτες;
Γιατί η Ασκληπιού βγάζει πάντα στην Αλεξάνδρας;
Πόσο κρατάει ένα λεπτό;

Μικρές και μεγαλύτερες κατασκευές συνθέτουν μια απόπειρα σχεδιάσματος ενός τόπου αχαρτογράφητου. Πέρα από τις ίδιες τις λέξεις, το λεξιλόγιο της δουλειάς αποτελείται από γνώριμα και ευτελή υλικά όπως σελοτέιπ, καρμπόν, χαρτιά, πλαστικά, καθώς και πηλό, τσιμέντο, κομμάτια-ρετάλια από παλαιότερα έργα. Με έντονο το στοιχείο της γραφής και της χειρονομίας, οι ιστορίες των υλικών μιλούν για τη φθορά, την ελαφρότητα και τη βαρύτητα, την αγάπη. Είναι μικρές σημειώσεις για αυτά που φεύγουν.

Πότε:

Εγκαίνια: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 20:00

Διάρκεια: 22 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:00, Σάββατο 12:00 – 16:00

Πού:

Γκαλερί Έλικα
Ομήρου 27, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

5. Δημήτρης Καλοκύρης – Ατομική εικαστική έκθεση «Ωρολογιακοί Μηχανισμοί» + Παρουσίαση βιβλίου

Οι εκδόσεις Νεφέλη και ο ΙΑΝΟS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου και εικαστική έκθεση του Δημήτρη Καλοκύρη, Ωρολογιακοί Μηχανισμοί.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο αρχιτέκτων Μανόλης Κορρές, της Ακαδημίας Αθηνών και ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα αλλόκοτο αφηγηματικό εικονοστάσιο με κείμενα πολλαπλών απολήξεων. Από τις εκδόσεις «Νεφέλη».

Συσκευές που μετρούν το αόρατο, παρωχημένες εικόνες ιστορικών συμβάντων, αφηγήσεις σε τέταρτο πρόσωπο που ανασυντάσσεται κατά βούληση, κατονομάζοντας τον θεατή ως αναγνώστη εικονικών εξελίξεων. Το κεντρικό σημείο είναι η κίνηση και ο κραταιός ήχος, oι σιωπηλές ριπές των λεπτών αποχρώσεων που τους γυροφέρνουν. Από στιγμή σε στιγμή οι οπτικοί κραδασμοί θα εκραγούν, τάχα, σε πεδία λεκτικών αυτοσχεδιασμών.

Τα έργα συνδέονται με ένα άθροισμα ετεροθαλών, μικροκειμένων, γραμμένων από σαράντα συγγραφείς ειδικά για να συνοδέψουν τα λεκτικά αυτά μηχανήματα και σχηματίζουν ένα ρέον, αειθαλές συμπίλημα φαντασιακής εικονομαχίας.

ΣΥΓΓΡΑΦΟΥΝ: Δημήτρης Αλεξάκης, Ευαγγελία Ανδριτσάνου, Χάρης Βλαβιανός, Ιάκωβος Βούρτσης, Βαγγέλης Γερμανός, Ηλίας Γκρης, Στάθης Γουργουρής, Τάκης Γραμμένος, Σοφία Διονυσοπούλου, Ζυράννα Ζατέλη, Ζωή Ζαχαριάδου, Γιάννης Ζέρβας, Σάρα Θηλυκού, Διονύσης Καρατζάς, Μάνος Koντολέων, Μανόλης Κορρές, Παναγιώτης Κουσαθανάς, Σύλβια Κουτρούλη, Αχιλλέας Κυριακίδης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Λεοντζάκος, Θέμης Λιβεριάδης, Βαγγέλης Λιβιεράτος, Νίκος Λούπης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Χρήστος Μπουλώτης, Σοφία Νικολαΐδου, Nένη Πανουργιά, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Μάριος Ποντίκας, Θοδωρής Ρακόπουλος, Ντίνος Σιώτης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αγγελική Στρατηγοπούλου, Θωμάς Τσαλαπάτης, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Χουλιαράκης, Γιώργος Χουλιάρας

Πότε:

Εγκαίνια και παρουσίαση βιβλίου: Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στις 20:30

Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου

Ώρες λειτουργίας: Τις ώρες που είναι ανοιχτό το ΙΑΝΟS CAFÉ

Πού:

ΙΑΝΟS CAFÉ
Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη

Πηγή:mononews

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share