Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Γλυφάδα - Βουλιαγμένη: H ριβιέρα της Ανατολής αποκαλύπτει τα μυστικά της και υποδέχεται την άνοιξη!

26 Μαρτίου 2013
Γλυφάδα - Βουλιαγμένη: H ριβιέρα της Ανατολής αποκαλύπτει τα μυστικά της και υποδέχεται την άνοιξη!

Επιβλητικοί φοίνικες, τεράστιες λεωφόροι, μαρίνες με θαλαμηγούς, εκπληκτικά εστιατόρια εκεί όπου σκάει το κύμα και mega clubs που δονούνται κάτω από τον έναστρο ουρανό. Όχι, δεν βρισκόμαστε στις Κάννες ούτε στο Μαϊάμι. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα μπορεί να σε περιμένει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι σου, έχει όμως όλα τα θέλγητρα για να σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις πραγματοποιήσει το πιο υπέροχο ταξίδι του καλοκαιριού!

ρεπορτάζ-κείμενο: Τίτη Βελοπούλου

Επιβλητικοί φοίνικες, τεράστιες λεωφόροι, μαρίνες με θαλαμηγούς, εκπληκτικά εστιατόρια εκεί όπου σκάει το κύμα και mega clubs που δονούνται κάτω από τον έναστρο ουρανό. Όχι, δεν βρισκόμαστε στις Κάννες ούτε στο Μαϊάμι. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα μπορεί να σε περιμένει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σπίτι σου, έχει όμως όλα τα θέλγητρα για να σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις πραγματοποιήσει το πιο υπέροχο ταξίδι του καλοκαιριού!

Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρκιζα. Ονόματα γένους θηλυκού, μοιάζουν Σειρήνες που σε ξελογιάζουν και σε καλούν να τις ακολουθήσεις... Ηλιοκαμένες, με την αλμύρα της θάλασσας και την ευωδιά από το γιασεμί να τις κάνει ακόμα πιο θελκτικές, οι... ιέρειες της Παραλιακής, όπως αποκαλείται η νότια ακτή της Αττικής, ξυπνούν από τη χειμέρια νάρκη και διαθέτουν κάθε λόγο για να μονοπωλήσουν τις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες σου. Τις λατρεύεις για τις νεανικές πιάτσες τους, τις οργανωμένες παραλίες τους, τις μοναδικές μαρίνες με τα πολυτελή σκάφη και τις νυχτερινές τους φανταχτερές εμφανίσεις... μέχρι να καταλάβεις ότι αυτό είναι ένα μονάχα από τα πολλά τους πρόσωπα... Αν τις γνωρίσεις καλύτερα, θα αντιληφθείς γρήγορα ότι οι άλλοτε φημισμένες λουτροπόλεις εκτός από αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων, συνιστούν κι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια-φιλέτα της Αθήνας. Με τη Λεωφ. Ποσειδώνος να τις αγκαλιάζει και να τις ξετυλίγει σαν πολύχρωμη κορδέλα και τη θάλασσα να αποτελεί μόνιμο φόντο τους χειμώνα-καλοκαίρι, σε ταξιδεύουν αλλού... Από εδώ θα καλωσορίσεις το καλοκαίρι, θα κάνεις την πρώτη σου βουτιά, θα περπατήσεις χέρι-χέρι δίπλα στο κύμα και θα συνειδητοποιήσεις ότι αν και βρίσκεται λιγότερα από 16 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας, αισθάνεσαι πως βολτάρεις σε νησί.

Με αγαπημένους συνοδοιπόρους τους τη μαγευτική περιοχή του Λαιμού -γνωστή κυρίως από το πολυτελές συγκρότημα του Αστέρα, τη μαρίνα, και τον Ναυτικό Όμιλο- αλλά και το πολλά υποσχόμενο Καβούρι, οι 4 «μαυρισμένες» καλλονές κάνουν κάθε σου επιθυμία πραγματικότητα. Με μοντέρνες ταβέρνες και πολυτελή εστιατόρια, πλήρως ενημερωμένη αγορά, ακτές οργανωμένες ή μη και δεκάδες στέκια για κάθε ώρα της ημέρας, είναι σίγουρο ότι καλύπτουν όλα τα γούστα. Όσο για το βράδυ; Ξέρουν πολύ καλά ότι κρατούν επάξια τα σκήπτρα του «βασιλείου» της νυχτερινής ζωής, με τα open air clubs να είναι οι απόλυτοι καλοκαιρινοί πρωταγωνιστές. Γιατί πού άλλου μπορείς να συνδυάσεις shopping, μεγάλη γκάμα σε επιλογές για καφέ, φαγητό και διασκέδαση, παραλίες με όλες τις ανέσεις, πολυτελή ξενοδοχεία και μια ποιότητα ζωής που προσδιορίζεται από ατελείωτους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και διαμορφωμένες διαδρομές για να απολαύσεις την κάθε σου στιγμή; Εδώ θα βρεις όχι έναν, αλλά χίλιους λόγους για να έρθεις ξανά και ξανά, οπότε καλό είναι να το πάρεις απόφαση ότι φέτος θα δώσεις όλα σου τα ραντεβού... South Coast!

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

  • μεταξύ 1894 με 1900 ο Κωνσταντίνος Καραπάνος αγόρασε ένα τσιφλίκι, τη σημερινή Γλυφάδα; Το 1914, πεθαίνοντας, άφησε στον ένα του γιο ένα τριώροφο στο κέντρο της Αθήνας και στον άλλο, όλη την άνω και κάτω Πυρναρή, όπως ονομαζόταν τότε η Γλυφάδα. Τόση αξία αντιπροσώπευε όλο αυτό το μετέπειτα «φιλέτο»...
  • για αιώνες η Γλυφάδα δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα βοσκοτόπι, όπου ξεχειμώνιαζαν τα αιγοπρόβατα και οι νομάδες;
  • η ονομασία της Γλυφάδας προέρχεται από τα πηγάδια της περιοχής που είχαν γλυφό νερό;
  • η Γλυφάδα γεννήθηκε και διαφημίστηκε ως λουτρόπολη και ως τέτοια σχεδιάστηκε; Πριν τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 είχε αρχίσει η δημιουργία της, ενώ η 02/05/1922 είναι η ημερομηνία εγκρίσεως του πρώτου επίσημου σχεδίου. Οι πρώτοι παραθεριστές μάλιστα ήταν αγοραστές μεγάλων οικοπέδων κοντά στη θάλασσα.
  • αυτό που σημάδεψε την ιστορία της Γλυφάδας ήταν η δημιουργία λουτρών στα σημερινά Αστέρια; Τα λεγόμενα μπάιν μιξτ, ήταν τα πρώτα κοινά μπάνια στα οποία μπορούσαν να συνυπάρχουν άνδρες και γυναίκες. Η απόδραση των Αθηναίων στα Λουτρά ήταν κοσμική υπόθεση και απευθυνόταν κυρίως σε ανθρώπους με υψηλότερα εισοδήματα.
  • στα 1935 η αγορά της πόλης συγκεντρωνόταν γύρω από τη σημερινή εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου; Ο πλέον εμπορικός δρόμος ήταν η οδός Φαίδρας, ενώ σήμερα Μέκκα του shopping θεωρείται η Αγγέλου Μεταξά.
  • η επικοινωνία της Γλυφάδας με την Αθήνα γινόταν με φορτηγά ειδικά διαμορφωμένα για μεταφορά ανθρώπων;
  • το Ελληνικό, στη διάρκεια της κατοχής, λειτουργούσε από τους Γερανούς ως στρατιωτικό αεροδρόμιο;
  • το σχέδιο της Αιξωνής ήταν ένα από τα πιο πρωτότυπα πειράματα σε όλο τον ελλαδικό χώρο; Ο οικισμός ήταν όραμα του αρχιτέκτονα Πικιώνη σχετικά με το να υπάρξει ένας οικισμός στις πλαγιές του Υμηττού και κοντά στη θάλασσα που να αναδεικνύει την ομορφιά του τόπου. Ένα οικιστικό σύμπλεγμα στο οποίο τα σπίτια, οι ελεύθεροι χώροι κι οι δρόμοι θα απέπνεαν ανθρωπιά, ζεστασιά και επικοινωνία.
  • στην περιοχή στην οποία απλώνεται ο δήμος της Γλυφάδας κατά την αρχαιότητα υπήρχε ο δήμος της Αιξωνής, ο οποίος ήταν γνωστός για τη νοστιμιά της αιξωνικής τρίγλης (τρίγλη = το μπαρμπούνι) που αλιευόταν στη θάλασσά του;
  • το κοσμικό κέντρο Τρουβίλ, το καύχημα της ακτής, δημιουργήθηκε το 1925; Τριάντα χρόνια μετά, τo 1955 φιλοξένησε το δημαρχείο της Γλυφάδας.
  • μέσα στα Αστέρια Γλυφάδας βρίσκονται δυο προϊστορικά νεκροταφεία;
  • στη Γλυφάδα υπάρχει από το 1994 το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων», το οποίο συστάθηκε σε συνεργασία με τον τότε δήμαρχο της πόλης Θόδωρο Σπονδυλίδη; Με διεθνείς διακρίσεις, πρόκειται για το μοναδικό, τόσο στη χώρα μας όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, που ασχολείται με την περίθαλψη της θαλάσσιας χελώνας.

BOYΛΙΑΓΜΕΝΗ

  • η κοινότητα της Βουλιαγμένης δημιουργήθηκε το 1935 και περιλαμβάνει τα Μικρό, Μεγάλο Καβούρι, Άγ. Νικόλαο και την περιοχή του Λαιμού. H ονομασία της προέρχεται από το βούλιαγμα της τοπικής λίμνης.
  • «Ζωστήρα» έλεγαν παλιότερα το σημερινό Μικρό Καβούρι; Πήρε το όνομά του από το ναό του Ζωστήρα Απόλλωνα που βρέθηκε στην περιοχή. Σήμερα το ιερό αυτό του αρχαίου δήμου των Αιξωνίδων Αλών κείται ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Αstir Palace Resort.
  • την ανακάλυψη των πρώτων αρχαιολογικών ευρημάτων της Βουλιαγμένης την οφείλουμε στα παιδιά του Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου; Συγκεκριμένα το 1924, κατά τη διάρκεια παιχνιδιού, ανηύραν μαρμάρινα βάθρα, κομμάτια από κολόνες και ενεπίγραφο κομμάτι που ανέφερε το ιερό του Απόλλωνος Ζωστήρος.
  • η παραλία του Αστέρα έγινε οργανωμένη πλαζ το 1959;
  • το 1963 ήταν η χρονιά που το θαλάσσιο σκι αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα ως επίσημο άθλημα; Τότε ήταν μάλιστα που ο Όμιλος ανέδειξε τον πρώτο παγκόσμιο (και χρυσό!) πρωταθλητή του.
  • το 1966 δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι στον Αστέρα και τα πρόσωπα που πέρασαν από την παραλία αποτέλεσαν το μελάνι που έγραψε την ιστορία της. Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί και πολιτικοί έδειξαν την προτίμησή τους στον κατάφυτο αυτό κόλπο με τα καθαρά νερά. Η πλαζ του Αστέρα είχε πλέον καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης του εγχώριου, αλλά και του διεθνούς jet set.
  • εκτός από τη γνωστή Λίμνη και τις τρεις μικρότερες, υπήρχε παλαιότερα και μια τέταρτη; Φημιζόταν για τη θαυματουργή λάσπη της και πολλοί Αθηναίοι έκαναν εκεί αναζωογονητικά λασπόλουτρα. Η λιμνούλα, όμως, αυτή επιχωματώθηκε πριν χρόνια και εξαφανίστηκε για πάντα.
  • στην περιοχή της λίμνης βρίσκεται ένα από τα εντυπωσιακότερα σπηλαιοβάραθρα της Αττικής; Οι πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από τους κατακτητές την περίοδο του 1940. Μάλιστα την εξερεύνηση είχε αναλάβει μια από τις πιο επίλεκτες ομάδες που διέθεταν οι Γερμανοί και που αποτελείτο από ορειβάτες, επιστήμονες, κομάντο, ένα σύνολο ριψοκίνδυνων αλλά πολύ καλά εκπαιδευμένων ατόμων.
  • στην περιοχή της Λίμνης υπάρχουν 14 διαφορετικές υπόγειες σήραγγες, μια εκ των οποίων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο με μήκος 800 μέτρων
  • η πρώτη υποτυπώδης συγκοινωνία Αθήνας-Βουλιαγμένης δημιουργήθηκε γύρω στα 1920 και το πρώτο μεταφορικό μέσο ήταν ένας αραμπάς (κάρο) δυναμικότητας τεσσάρων ίππων; Εκτός από τη συγκοινωνία από την ξηρά, υπήρχαν βάρκες με πανί που ξεκινούσαν από το Φάληρο. Την Κυριακή πραγματοποιούνταν ημερήσιες εκδρομές με δύο βαποράκια (την Τρίγλια και τη Χρυσώ), που μετέφεραν αυθημερόν τους εκδρομείς μέχρι τη Βάρκιζα και πάλι πίσω.
  • στα λεγόμενα Λιμανάκια έκαναν από παλιά γυμνισμό; Ήταν μάλιστα μία κίνηση πολύ προχωρημένη για την εποχή, ειδικά για τις μοντέρνες κυρίες που ήθελαν να απολαύσουν τον ήλιο.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share