Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

To «Aφρόψαρο» κάνει το Νέο Ηράκλειο να μυρίζει θάλασσα!

11 Οκτωβρίου 2017 20:36
To «Aφρόψαρο» κάνει το Νέο Ηράκλειο να μυρίζει θάλασσα!

Στα τέλη του καλοκαιριού, συγκεκριμένα στις είκοσι Αυγούστου, έκανε στο Νέο Ηράκλειο εγκαίνια το «Αφρόψαρο», μια ψαροταβέρνα αλλιώτικη από τις άλλες.

Στεγάζεται εκεί που παλιά βρισκόταν μια μεγάλη και γνωστή καφετέρια της περιοχής, ο Αστρολάβος. Οι κάτοικοι, ίσως, θυμούνται ότι κάποια στιγμή ο χώρος λειτουργούσε και ως μπαράκι, αλλά είχε χρόνια να ανοίξει τις πόρτες του.

Η Γιούλη Αποστολίδη, η ιδιοκτήτριά του, μας λέει: «Αποφασίσαμε με τον σύζυγο μου, τον Βάκη Κασβίκη, να ανοίξουμε αυτό το μαγαζί, γιατί αγαπάμε την εστίαση και τα θαλασσινά πιο συγκεκριμένα. Θέλαμε μια συγκεκριμένη ταυτότητα και γι' αυτό επιλέξαμε να στραφούμε αποκλειστικά στη θαλασσινή κουζίνα. Έχω ζήσει και πολλά χρόνια στη Σαλαμίνα, ο σύζυγός μου είναι από νησί, κι έτσι αγαπάμε τα ψάρια και τη θάλασσα. Πιστεύαμε, επίσης, ότι λείπει αυτό το στοιχείο, καθώς έχει γίνει μια μεγάλη στροφή προς το κρέας τα τελευταία χρόνια, οπότε θέλαμε να πάμε αντίθετα. Βλέπουμε ευτυχώς μεγάλη ανταπόκριση ήδη».

Το μαγαζί είναι διακοσμημένο από την εταιρεία Smart interiors, και η μισή του επιτυχία πραγματικά οφείλεται στην αισθητική του. Το στυλ του ακολουθεί τις επιταγές του industrial chic, ενώ κάποια vintage στοιχεία τού δίνουν ένα μοναδικό ύφος.

Η ασπρόμαυρη πλάκα του πατώματος που θυμίζει σκακιέρα συνδυάζεται εντυπωσιακά με τα ξύλινα τραπέζια από φυσικό ξύλο και τον υπέροχο καναπέ τύπου Chesterfield σε μπλε χρώμα.

Επίσης, η κουζίνα είναι ανοιχτή για το κοινό κι έτσι μπορείτε να παρακολουθείτε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματος. Στα συν και ο καλά μελετημένος φωτισμός που συμπληρώνεται από εξαιρετικά καλόγουστα φωτιστικά.

Το Αφρόψαρο διαθέτει και μια μεγάλη αυλή, που ακολουθεί το ίδιο ύφος. Εκεί κυριαρχεί ένα ωραίο γκράφιτι με ένα μεγάλο ψάρι-ροφό, που έχει σχεδιάσει ένας γνωστός street artist, o Αλεξ Μαρτίνεζ. Φυσικά τώρα που ο καιρός ακόμα είναι καλός, πολλοί κάθονται έξω, αλλά σύντομα ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί και τον χειμώνα, καθώς θα στεγαστεί και θα θερμαίνεται.

Η κουζίνα που επιμελείται ο έμπειρος σεφ Γιάννης Στανίτσας είναι καθαρά θαλασσινή και αποτελείται από κάθε λογής όστρακα και ψάρια. Οι συνταγές είναι ελληνικές, που η δημιουργική φαντασία του σεφ τις κάνει να ξεχωρίζουν.

«Ο πελάτης θα βρει σε εμάς ό,τι θα συναντούσε σε ένα παραδοσιακό ουζερί, αλλά σε μια πιο «πειραγμένη εκδοχή». Δηλαδή εδώ θα δοκιμάστε παραδοσιακές συνταγές, ελαφρώς διαφοροποιημένες, όπως η ταραμοσαλάτα μας, για παράδειγμα, που σερβίρεται ως μους λευκού ταραμά μαζί με ψωμί από μελάνι σουπιάς», συνεχίζει η Γιούλη.

Φρέσκα ψάρια και όστρακα σας περιμένουν στην μαρμάρινη ψαριέρα να τα επιλέξετε.

Μπορείτε, μάλιστα, να ζητήσετε να σας τα φτιάξουν, όπως επιθυμείτε. Μπορεί, ας πούμε, το ένα τρίτο από φαγκρί να γίνει ψητό, το άλλο καρπάτσιο και πάει λέγοντας, ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη.

«Τα ψάρια, που τα προμηθευόμαστε από επιλεγμένους ψαράδες, ποικίλουν ανάλογα με την εποχή. Αυτή την περίοδο πάντως μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα, από ροφό, συναγρίδα, ή μπαρμπούνια, ως φαγκρί και σφυρίδα», μου εξηγεί η Γιούλη.

Ξεκινήστε το γεύμα σας με ορεκτικά, όπως ένα πλατό όστρακων, ή την στριφτή τραχανόπιτα με τις γαρίδες, ή επιλέξτε από την κατηγορία με τα αλίπαστα.

Τα περισσότερα φτιάχνονται από τον σεφ, εκτός από το χέλι που έρχεται από το Μεσολόγγι και το παστράμι, που το προμηθεύονται από έναν ειδικό έμπορο. Φυσικά υπάρχει κι ένας σταθερός κατάλογος.

Μια πολύ ωραία επιλογή είναι το κατάμαυρο ριζότο με μελάνι σούπας, ή το γιουβέτσι με γαρίδες κι ξινομυζήθρα.

Δοκιμάστε επίσης το λιγκουίνι του ψαρά που έχει όλα τα όστρακα, γαρίδες και αυγόγλωσσα (είναι κάτι σαν αυγοτάραχο), αλλά και τον μπακαλιάρο φρικασέ.

Αν θέλετε όμως μπορείτε να ζητήσετε ανάλογα με το ψάρι που αγαπάτε τη δική σας παραλλαγή. Αυτή την εποχή που υπάρχουν πολλές καραβίδες, θα σας πρότεινα να τις δοκιμάσετε σε κριθαρώτο.

Στην κάβα θα βρείτε δεκαπέντε ετικέτες από αποστάγματα ούζου και τσίπουρου παλαιωμένου, καθώς και είκοσι ετικέτες κρασιού από Έλληνες παραγωγούς. Όλα τα ποτά έρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως τη Μυτιλήνη και τον Τύρναβο.

Για επιδόρπιο το «Αφρόψαρο» προτείνει τέσσερα γλυκά, όλα χειροποίητα: Κρέμα σοκολάτας με χαρούπι (που είναι πιο υγιεινό από το κακάο), σπιτική lemonpie, μπακλαβά με διάφορους ξηρούς καρπούς, κουκουνάρι και σουσάμι, και μια παγωμένη κόκκινη σούπα από φρούτα τους δάσους που σερβίρεται με παγωτό βανίλια και αφρό από ροζέ κρασί.

Κόστος: Είκοσι ευρώ το άτομο με ποτό.

Μαρίνου Αντύπα 62-66

Νέο Ηράκλειο, Αττική, 21 0272 3000

Πηγή: bovary.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share