Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Mια υπέροχη βόλτα στην «γειτονιά των "βιντατζάδικων": Σας βρήκαμε τη νέα πιάτσα της Αθήνας!

17 Φεβρουαρίου 2017
Mια υπέροχη βόλτα στην «γειτονιά των

Η Πρωτογένους είναι κάτι πολύ περισσότερο από «γειτονιά των βιντατζάδικων». Ανάμεσα στις άπειρες διακλαδώσεις που σχηματίζουν τον λαβύρινθο -όπου δε χορταίνεις να χάνεσαι- της περιοχής του Ψυρρή, μία από αυτές, πιθανότατα η μικρότερη αλλά ίσως η πιο θαυματουργή, είναι η οδός Πρωτογένους, η οποία ξεκινάει από την οδό Αθηνάς, φτάνει μέχρι τη Μιαούλη και αδικείται από όσους αρκούνται στο να την χαρακτηρίζουν ως τη «γειτονιά των βιντατζάδικων».

Πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο, ακόμη κι αν δε φαίνεται από την πρώτη βόλτα.Κατεβαίνοντας Σάββατο μεσημέρι με σκοπό να περιηγηθώ και να μάθω περισσότερα, αποφασίζω να ξεκινήσω από κάτι οικείο, το Lemon Poppy Seed, το μαγαζί που «εγκανίασε» τη νέα εποχή στην Πρωτογένους. Οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να μεταφερθούν στην Πρωτογένους γιατί είχαν μυριστεί πως πρόκειται για μία περιοχή που ανεβαίνει χωρίς να «καίγεται». Σιγά σιγά, ίσως με το ίδιο σκεπτικό, ακολούθησαν κι οι επόμενοι μαγαζάτορες δίνοντας και εκείνοι το δικό τους στίγμα που διαμόρφωσε τελικά ένα καθολικό ύφος στην γειτονιά.

Βγαίνοντας από το κομμωτήριο, το μάτι μου πιάνει ένα τσούρμο μαζεμένα πιτσιρίκια, μερικά από αυτά με skate. Τους χαζεύω να δοκιμάζουν κόλπα και να χειροκροτάνε ζητωκραυγάζοντας στην κάθε πετυχημένη προσπάθεια. Χαμογελάω και ανηφορίζω για να βυθιστώ από τα μαύρα σκαλιά σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο που ρολλάρει σε τέσσερις πολύχρωμους τροχούς...

Εδώ, στο Color Skates, θα συναντήσω τον Βασίλη, που θα μου εξηγήσει πως το μαγαζί άνοιξε αμέσως μετά το Lemon Poppy Seed προσφέροντας ένα ακόμη καταφύγιο για κάθε σκεϊτά. Και όταν λέω καταφύγιο δεν υπερβάλλω καθόλου. Πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα κατάστημα με είδη skate. Πέρα από την πολυτάλαντη ομάδα που έχει δημιουργήσει, πέρα από τη μάρκα Goodbie με σανίδες-έργα τέχνης, τα events που διοργανώνει συχνά πυκνά συνθέτουν ένα αυθόρμητο σκηνικό που δίνει στα νιάτα τόπο, τρόπο, χώρο και αφορμές για συναντήσεις με νόημα. Αυτό από μόνο του είναι ανεκτίμητο.

Στο ακριβώς απέναντι πεζοδρόμιο, η είσοδος ενός καταστήματος την οποία διέρχομαι και συνειδητοποιώ πως με δυσκολία συγκρατώ το χέρι μου που θέλει, μαγνητισμένο σχεδόν, να αγγίξει τα υφάσματα που με περιτριγυρίζουν. Ο Γιώργος Καρράς μαζί με το Treasure House, θα μάθω, ήρθαν προτελευταίοι στην γειτονιά, περίπου πριν τρισήμιση χρόνια κατόπιν της προτροπής: «Ένα να κάνουμε γειτονιά». Έτσι έγινε. Από τον Γιώργο μαθαίνω πως η λέξη vintage προέρχεται από τα vin (γαλλιστί το κρασί) και age. Σαν το παλιό κρασί, το κρασί που έχει αξία, δηλαδή.

Μαζί του θα διαχωρίσω μία για πάντα δύο όρους εντελώς διαφορετικούς που έχουμε συνηθίζει και επιμένουμε να συγχέουμε, αυτόν του second hand και εκείνον του vintage. Ακούστε να μαθαίνετε, λοιπόν! Το vintage μπορεί να είναι κάτι μεταχειρισμένο -αν και στο μαγαζί του δύσκολα θα βρεις κάποιο τέτοιο κομμάτι- αλλά ταυτόχρονα κάτι που ο χρόνος του έχει προσδώσει αξία μετατρέποντάς το σε συλλεκτικό και μοναδικό. Ένα κομμάτι, από ρούχο μέχρι έπιπλο, χρειάζεται τουλάχιστον τριάντα χρόνια στην πλάτη του για να θεωρηθεί αντίκα. Τέτοια ρούχα βρίσκουμε στα βιντατζάδικα. Στα second hand, από την άλλη, μπορεί να ανακαλύψεις ένα ρούχο που κυκλοφορούσε πριν πέντε ή και περισσότερα χρόνια, έχει φορεθεί ξανά και ξανά, έχει χάσει την αξία του και σου προσφέρεται, όπως είναι λογικό, σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν το κάνει vintage.

Φεύγοντας, καταλήγω πως υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να πας στο Treasure House, θα αναφέρω, όμως, τους τρεις βασικούς:

-Θα βρεις, επιτέλους, το high waisted Levi’s που έψαχνες σε όποιο χρώμα και όποιο μέγεθος θες, με το καρτελάκι.
-Θα θαυμάσεις από κοντά ένα πιάνο του 1900.
-Θα ανοίξεις μία ατελείωτη συζήτηση με το Γιώργο, κάτι που τον νοιάζει περισσότερο από το να ψωνίσεις.

Second hand ρούχα, κυρίως όμως vintage αντικείμενα θα βρεις ακόμη στην Γουαδελούπη της Αγγελικής Δανοπούλου καθώς και στο Like Yesterday’s της Ζέτας και του Χρήστου.

πηγή: clickatlife.gr

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την Αθήνα; Τότε κάντε like στην νέα μας σελίδα στο Facebook αποκλειστικά για θέματα πόλης, City Guide by AthensMagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share