Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Acropole Palace: To κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής στην Πατησίων ετοιμάζεται να αναγεννηθεί! (photos)

17 Ιανουαρίου 2017
 Acropole Palace: To κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής στην Πατησίων ετοιμάζεται να αναγεννηθεί! (photos)

Το κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Αθήνας αναγεννιέται αλλά είναι ακόμη άγνωστο πότε θα μπορεί να ανοίξει και πάλι τις πύλες του. Χρόνια ολόκληρα ήταν εκεί σαν άδειο κουφάρι, αλλά επιτέλους έφτασε η στιγμή που η οδός Πατησίων θα ανακτήσει ένα από τα παλιά της κοσμήματα.

Το «Acropole Palace» συμβολίζει την κοσμοπολίτικη εκδοχή της Αθηναϊκής Αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1926-1928, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής εκδοχής του γαλλικού Art Nouveau, που χρόνια ολόκληρα το βλέπαμε ερείπιο.

Από τα μπαλκόνια του έχουν κινηματογραφηθεί το 1973 τα πασίγνωστα στιγμιότυπα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του άρματος μάχης. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980 και το 1991 κηρύχθηκε διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ λίγο αργότερα άρχισε η αποκατάστασή του, η οποία όπως άρχισε έτσι και τέλειωσε.

Βεβαίως το ιστορικό κτίριο δεν θα λειτουργήσει σαν ξενοδοχείο, αλλά σαν χώρος Πολιτισμού. Θα γίνει ένα κρατικό κτίριο με προσανατολισμό στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Θα διατηρήσει ως αίσθηση τον χαρακτήρα της εποχής που το γέννησε (δεκαετία ’20’) αλλά θα προσαρμοστεί για σύγχρονες χρήσεις.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων υποστηρίζει ότι το «Ακροπόλ Παλλάς» θα έχει αμιγώς πολιτιστικές χρήσεις και δεν θα στεγάσει, τελικά, διοικητικές υπηρεσίες.

Αυτή η «απόδοση» στην πόλη και ο διάλογος με την κοινωνία θα υποστηριχθεί ποικιλοτρόπως. Η παλιά ιδέα περί δημιουργίας ενός μεγάλου πωλητηρίου του ΤΑΠΑ (με αντίγραφα και εκμαγεία) στο επίπεδο του δρόμου, διαγωνίως απέναντι από το Μουσείο, θα προχωρήσει. Θα γίνει λοιπόν το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου που μέχρι τώρα ήταν χωμένο στο υπόγειο του μουσείου.

Στο ισόγειο θα υπάρχουν αίθουσες για εκθέσεις και το πωλητήριο του αρχαιολογικού μουσείου. Στον πρώτο όροφο αμφιθέατρο 150 θέσεων με μεταφραστικές καμπίνες για συνέδρια, Στον έκτο όροφο εστιατόριο και διαμέρισμα υποδοχής επίσημων προσώπων. Και στους ενδιάμεσους ορόφους, μετά την ενοποίηση χώρων, θα μπορούν να φιλοξενούνται πειραματικές ομάδες χορού, να δίνονται εξετάσεις σχολών και να υπάρχει ανοικτή γραμμή με τις ομάδες νέων δημιουργών. Θα δοθεί επίσης ευκαιρία να στεγαστεί η ψηφιακή βιβλιοθήκη μνημείων με προσβάσιμα αρχεία.

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την Αθήνα; Τότε κάντε like στην νέα μας σελίδα στο Facebook αποκλειστικά για θέματα πόλης, City Guide by AthensMagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share