Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Total Guide - Παγκράτι: Γιατί γίνεται ξανά της μόδας η πάλαι ποτέ αριστοκρατική γειτονιά και τα καλύτερα στέκια της!

22 Νοεμβρίου 2016
Total Guide - Παγκράτι: Γιατί γίνεται ξανά της μόδας η πάλαι ποτέ αριστοκρατική γειτονιά και τα καλύτερα στέκια της!

H πάλαι ποτέ αριστοκρατική συνοικία της πρωτεύουσας αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές γειτονιές της. Τοποθετημένο στο νοτιοανατολικό τμήμα του δήμου Αθηναίων, το Παγκράτι συνορεύει με την Καισαριανή, τον Βύρωνα, τον Υμηττό και το Μετς, ενώ βρίσκεται παράλληλα σε μικρή απόσταση από την καρδιά της Αθήνας. Τα πάντα ξεκινούν γύρω από το κομβικότερο σημείο της περιοχής, τη Λεωφ. Υμηττού. Κατηφορίζοντάς τη, θα καταλάβεις πως όλα περιστρέφονται γύρω της: μοδάτα cafes γεμάτα νεανικές παρέες που απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους, λαμπερές βιτρίνες που σου... κλείνουν πονηρά το μάτι, το μεγάλο εμπορικό κέντρο, που αποτελεί για πάνω από μια δεκαετία το talk of the town, και βεβαίως το σιντριβάνι, σήμα-κατατεθέν και άξονας αναφοράς. Αν κάνεις κάποιες... παρακάμψεις από τη ζω­τι­κό­τε­ρη αρ­τη­ρί­α -την Υ­μητ­τού-, μπο­ρείς να κα­τευ­θυν­θείς προς τις κά­θε­τες σε αυ­τή ο­δούς (τις Φορμί­ω­νος, Χρε­μω­νί­δου, Φρύ­νης), που ε­πί­σης εν­δεί­κνυ­νται για shopping, δια­θέ­το­ντας πα­ράλ­λη­λα και κά­ποια... ψαγ­μέ­να μέ­ρη για να χα­λα­ρώ­σεις, πί­νο­ντας τον α­γα­πη­μέ­νο σου espresso.

Ε­πί­σης μπο­ρείς πά­ντα να ε­πι­σκε­φθείς κά­ποιες α­πό τις πλα­τεί­ες της ι­στο­ρι­κής συ­νοι­κί­ας (ό­πως αυ­τές των Πλα­στή­ρα και Βαρ­νά­βα), που σί­γου­ρα κά­τι θα έ­χουν να σου πουν... σε ό,τι α­φο­ρά τον γα­στρι­μαρ­γι­κό χάρ­τη της πε­ριο­χής), μιας και σε αυ­τές βρί­σκονται αρ­κε­τά με­ζε­δο­πω­λεί­α αλ­λά και ε­κλε­πτυ­σμέ­να ε­στια­τό­ρια. Αν πά­λι α­κολου­θή­σεις την ο­δό Ευ­τυ­χί­δου, θα ο­δη­γη­θείς στο άλ­σος Πα­γκρα­τί­ου, στη δια­σταύ­ρω­ση με την ο­δό Σπύ­ρου Μερ­κού­ρη: σε έ­ναν πνεύ­μο­να πρα­σί­νου που θα σε κάνει να ξε­χά­σεις πως α­κρι­βώς δί­πλα σου!

Το ήξερες ότι...

- αντιστοιχεί γεωγραφικά στον αρχαίο δήμο της Άγρας; Ονομάστηκε έτσι λόγω της ύπαρξης -εκτός άλλων εκδοχών- ιερού του Παγκρατίου Ηρακλέους.

- το Άλσος Παγκρατίου (Σπ. Μερκούρη & Ευτυχίδου) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης, ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου που βρίσκεται υπό ανάπλαση;

- το Παγκράτι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μεταπολεμικά, όποτε χτίστηκαν τα περισσότερα κτήρια και σήμερα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής;

-στα σύ­νο­ρα Πα­γκρα­τί­ου-Μετ­ς βρί­σκε­ται το Πρώ­το Νε­κρο­τα­φεί­ο με μαυ­σω­λεί­α α­φιε­ρω­μέ­να σε αν­θρώ­πους που έ­παι­ξαν ση­μα­ντι­κό ρό­λο στην ι­στο­ρι­κή πο­ρεί­α της Ελ­λά­δας; Ε­δώ μπο­ρεί­τε μάλι­στα να θαυ­μά­σε­τε το κλα­σι­κι­στι­κό γλυ­πτό της Κοι­μω­μέ­νης του Γ. Χα­λε­πά (1878), που στο­λί­ζει τον τά­φο της 18χρο­νης Σο­φί­ας Α­φε­ντά­κη α­πό την Κί­μω­λο, που πέ­θα­νε το 1870 α­πό φυ­μα­τί­ω­ση. To έρ­γο ο­φεί­λει με­γά­λο μέ­ρος της φή­μης του στο ό­τι ή­ταν το τε­λευ­ταί­ο πριν ο καλ­λι­τέ­χνης κυ­ριευ­τεί α­πό σχι­ζο­φρέ­νεια.

Το AthensMagazine.gr σας προτείνει:

Superfly Cafe

Το SUPERFLY CAFE έκανε την άφιξή του στο Παγκράτι τον Φεβρουάριο του 2013 όταν οι επί χρόνια φίλοι( είναι φίλοι 20 χρόνια ) αποφάσισαν να μετακομίσουν τα ‘’σπίτια ‘’ τους στην Εμπεδοκλέους και να στήσουν την πιο καλτ και παιχνιδιάρικη σπιτική γωνιά του Παγκρατίου αν όχι της Αθήνας .

Δείτε περισσότερα εδώ

Pinkfreud

H Μαρίζα Παπασμύρη είχε την επιθυμία να δημιουργήσει ένα μέρος σαν κι εκείνα που αγαπούσε να συχνάζει. Ένα στέκι φιλικό , χωρίς πολλές υπερβολές στο οποίο κάποιος να επιθυμεί να πάει και με παρέα αλλά και μόνος , και για ξενύχτι μα και για διάβασμα, και για να απομονωθεί μα και για να γνωρίσει και να συναναστραφεί νέο κόσμο. Τα κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο, όταν τον Μάρτιο του 2014 μας σύστησε στο νέο της εγχείρημα Pinkfreud. Mε ιδιαίτερες προσωπικές πινελιές στη διακόσμηση –βιομηχανικής αισθητικής αλλά παράλληλα και cozy - το all day bar που βρίσκεται… μια πόρτα δίπλα από το θέατρο «Skrow» θα σε κάνει να νιώσεις οικεία,από την πρώτη στιγμή .

Δείτε περισσότερα εδώ

Magic Bus

To Μagic Bus ξεκίνησε σαν μια ιδέα που από μικροί επιθυμούσαν να υλοποιήσουν ο Δημήτρης με τον Σωτήρη. Και τα κατάφεραν! Τον Ιούνιο του 2016 το "μαγικό λεωφορείο" συγκέντρωσε όλες τις αναμνήσεις, τα ταξίδια και την αγάπη για τη μουσική στο κατάστημα της οδού Σπύρου Μερκούρη και τον αριθμό 22, δημιουργώντας ένα bar με εξειδίκευση στον καφέ και στα cocktail, που κουβαλά το δικό τους στίγμα και προσωπικότητα, γεγονός που μαρτυρά άλλωστε και η αρκετή προσωπική εργασία στο χώρο.

Δείτε περισσότερα εδώ

Αbaba

Χαρούμενο, οικείο και ζεστό, με δικό του χαρακτήρα και προσωπική σφραγίδα είναι σίγουρα κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ταιριάζουν στο Ababa. Ο εικαστικός Δημήτρης Αστερίου με την ηθοποιό και συγγραφέα Κατερίνα Χατζηκυριάκου έχουν δημιουργήσει τον δικό τους... μαγικό κόσμο (και) στο Παγκράτι, σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο που όμως αλλάζει συνέχεια καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρεί τον φιλικό του χαρακτήρα.

Δείτε περισσότερα εδώ

Mαγεμένος Αυλός

Το εστιατόριο-σηµείο αναφοράς στους γαστρονοµικούς ορίζοντες αποτελεί έναν από τους ελάχιστους αλλά ολοζώντανους µύθους της παλιάς αστικής Αθήνας, µε έντονο το άρωµα της νοσταλγίας, απόηχο από µουσικές και ατέλειωτες στιγµές του Μάνου Χατζιδάκι και σταθερά πιάτα στο µενού του εδώ και 56 χρόνια!

Δείτε περισσότερα εδώ

Kατσούρμπος

Μια λαχταριστή γνωριμία με τις κρητικές λιχουδιές σε περιμένει στον Κατσούρμπο, που από το 2005 πεντανόστιμα πιάτα της Μεγαλονήσου, όλα φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες από μικρές παραγωγικές μονάδες της Κρήτης και ολόφρεσκα κρέατα. Για όλες τις προτάσεις χρησιμοποιείται αποκλειστικά αγνό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ηotel Chelsea

Ένα all day café-bar που έμελλε να εξελιχθεί στο πιο πολυσύχναστο στέκι της περιοχής. Με μποέμικη ατμόσφαιρα και διακόσμηση που παραπέμπει στο ομώνυμο θρυλικό νεοϋορκέζικο ξενοδοχείο (στους τοίχους υπάρχουν ασπρόμαυρα κάδρα των Iggy Pop, Patti Smith, Charles Bukowski κ.ά.), δύσκολα βρίσκει κανείς άδειο τραπέζι ή πεζούλι για να καθίσει.

Δείτε περισσότερα εδώ

Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός.

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την Αθήνα; Τότε κάντε like στην νέα μας σελίδα στο Facebook αποκλειστικά για θέματα πόλης, City Guide by AthensMagazine.gr

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share